Hoće li nam se životi uskoro promijeniti? "Nije umjetna inteligencija ona koja će vam uzeti posao, već osoba koja je koristi"

Gdje smo u budućnosti svi mi i što nas čeka? Hoćemo li više živjeti u virtualnom svijetu? Koliko ćemo morati mijenjati navike zbog klimatskih promjena? Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica po odgovore je otišla na Institut za studije budućnosti u Kopenhagenu.

DNEVNIK.hr | 27.02.2023. / 20:09

Galerija

Procjene kažu da će čak trećinu poslova u prodaji do 2030. zamijeniti tehnologija, od rada na šalteru do poslova u skladištima. O umjetnoj inteligenciji reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s direktoricom Instituta za studije budućnosti Darijom Krivonos.

Na pitanje koliko će klimatske promjene utjecati na naše živote u budućnosti, Krivonos kaže: Ako gledamo to gdje smo sada, to je zbog navika koje smo dosad imali i koje smo razvili. Ako znamo da ovo sada nije održivo u budućnosti, odgovor je već poznat. Morat ćemo promijeniti svoje navike kako bismo promijenili nešto kod klimatskih promjena. Ne volim to reći, ali prvi put u modernoj povijesti vidjeli smo smanjenje emisija CO2 2020. godine, bilo je otprilike za sedam posto, i to zbog pandemije COVID-a. Otad emisije opet rastu.

Što se tiče klimatskih promjena i proizvodnje hrane, Krivonos kaže: Nadajmo se da će nas to vratiti na proizvodnju hrane unutar mogućnosti planeta. Pod time mislim bez previše izvlačenja resursa, pametnije ćemo raditi stvari. Samo navodnjavanje, način na koji navodnjavamo. S pametnim tehnologijama danas možete biti sigurni da usjevi dobivaju dovoljnu količinu vode u točno vrijeme. Klimatske će promjene, nadam se, pogurati promjene koje trebamo u opskrbi hranom. Količina bačene hrane morat će se smanjiti, način na koji proizvodimo hranu morat će se promijeniti, ali i gdje proizvodimo i kako konzumiramo hranu.

Mnogi se pitaju - hoćemo li jesti umjetno uzgojeno meso iz laboratorija? Već jedemo. Pravo je pitanje kada ćemo odustati od iluzije da je nešto isto, kada više nije isto. Sada imamo lažno meso, a to su zapravo gljive ili tofu. Oslanjamo se na stare navike.

Hoće li nam umjetna inteligencija promijeniti živote? Hoće. Ako ste pratili pregovaranja o ChatGPT-u posljednjih nekoliko mjeseci. Već imate otkazane ispite u nekoliko velikih gradova jer učitelji ne znaju što učiniti. On piše eseje, istraživačke radove, prolazi ispite. Ako to nije promjena, onda ne znam što je. Mislim da će nam doista promijeniti živote. Nije umjetna inteligencija ona koja će vam uzeti posao, već osoba koja je koristi.

Na pitanje hoćemo li doći do toga da nećemo moći bez tehnologije, Krivonos kaže: Koliko se telefonskih brojeva sjećate? Već smo jako ovisni. Hoćemo li biti više? Naravno da hoćemo. Hoće li biti gore? Ne nužno, ipak je to velika potpora i pomoć. Nadajmo se da može smanjiti stres koji osjećamo i poboljšati javno zdravlje. Već i jest na nekoliko načina. Ipak, mislim da neke poslove i neke vještine tehnologija ne može učiniti - originalnost, empatija. 

Futurolozi kopenhaškog Instituta i ove su godine govornici na poslovnoj konferenciji Future Tense, koja se u Zagrebu održava 10. i 11. svibnja u Muzeju suvremene umjetnost i koja se bavi temama budućnosti poslovanja.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti