Hoće li nam za ukrcaj na zrakoplov biti dovoljan otisak prsta?

Američka zrakoplovna kompanija Delta Air Lines testira sigurnosnu provjeru i check-in pomoću otisaka prsta.

Martina Čizmić | 05.07.2017. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako ste putovali zrakoplovom, znate cijeli postupak – od check-ina do sigurnosne provjere putnika i prtljage do same procedure ukrcaja. No čini se kako bismo u budućnosti cijeli postupak mogli pojednostaviti.

Naime, američka zrakoplovna kompanija Delta Air Lines testira sigurnosnu provjeru i check-in pomoću otisaka prsta.

Radi se o tehnologiji za biometrijsku identifikaciju koju je osmislila američka tvrtka Clear. Njihov sustav identifikacije ljudi putem otiska prsta i skeniranja šarenice oka već se koristi za ubrzavanje provjere u 22 zračne luke diljem SAD-a, ali i na ulazima u neke stadione i sportske dvorane.

Princip je zapravo veoma jednostavan. Trenutno zainteresirani putnici trebaju platiti godišnju članarinu, proći sigurnosnu provjeru jedanput i nakon toga mogu zaboraviti na potvrdu za ukrcaj, pa čak i identifikacijski dokument. Dovoljno je da se koristeći dva prsta prijave u sustav i obave sigurnosnu provjeru i prijavu za ukrcaj.

Krećemo prema trenutku kad će vaš otisak prsta, šarenica oka ili lice postati jedini identifikator koji trebate za bilo kakvu transakciju, istaknuo je Gil West iz Delte.

Iako je Deltin sustav još u testnoj fazi, pokaže li se dobrim, mogao bi postaviti temelje za implementaciju biometrijske identifikacije i za druge zrakoplovne tvrtke.

Putovanje bi moglo biti brže, barem u SAD-u, ako sustav prihvati i američka Transportation Security Administration koja je zadužena za sigurnosne provjere u svim zračnim lukama.

S obzirom na to da je odjel Domovinske sigurnosti već započeo s uvođenjem biometrijskog programa identifikacije za međunarodne putnike, uvođenje ovakvog načina identifikacije i nije tako daleko.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti