Hoće li ovako izgledati laptopi budućnosti? Počinje prodaja prijenosnika sa savitljivim ekranom

Cijena prvog prijenosnika sa savitljivim ekranom iznosi od 2500 dolara, a u SAD-u može ga se naručiti već danas.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2020. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošle godine počelo je novo razdoblje za mobilnu industriju - Samsung i Huawei predstavili svoje prve pametne telefone sa savitljivim ekranima te možemo očekivati da će u budućnosti većina kompanija imati takve uređaje u ponudi. Naravno, potrebno je još usavršavanje tehnologije, kao i niže cijene koje će privući veći broj korisnika, za što će vjerojatno ipak trebati proći još neko vrijeme.

Slika nije dostupna Prodaja počinje sredinom godine: Poznata je cijena prvog laptopa sa savitljivim ekranom

Da je budućnost gadgeta i u savitljivim ekranima vjeruju i u Lenovu koji je prošle godine najavio, a na CES-u početkom ove godine i demonstrirao prvo prijenosno računalo sa savitljivim ekranom. O tom smo modelu veći pisali te je riječ o zaista zanimljivom uređaju koji se od ovog tjedna napokon može i naručiti u SAD-u - iako će za njegovu isporuku biti potrebno još 5 do 6 tjedana.

Lenovo ThinkPad X1 Fold dolazi s ekranom dijagonale 13,3 inča rezolucije 2048x1536 piksela koji je, naravno, osjetljiv na dodir. Pokreću ga Intelovi Lakefield procesori, imat će 8 GB RAM-a i do 1 TB prostora za pohranu podataka na SSD-u. Operativni sustav na kojem će raditi bit će Windows 10, a treba spomenuti dva USB-C priključka te će opcionalno imati i podršku za 5G.

Ekran se može postaviti na posebno postolje i povezati Bluetoothom s tipkovnicom pa koristiti kao klasično računalo, a moguće je, kada se ekran postavi vertikalno i savije, na donji dio postaviti mala tipkovnica i onda koristiti kao minijaturni prijenosnik.

Slika nije dostupna Izvršni direktor Lenova za CEE: Fleksibilni uređaji, 5G i privatnost obilježit će 2020.

Svi koji žele naručiti ovaj jedinstveni prijenosnik osnovnu verziju platit će 2500 dolara što je puno više u odnosu na većinu ostalih prijenosnih računala, no kada razmislimo da je prvi Huaweijev savitljivi telefon stajao 2600 dolara ta se cifra ipak ne čini tako velikom.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti