Hoćemo li ove godine dobiti prvog bilijunaša?

Dio financijskih analitičara vjeruje kako bi tijekom ove godine po prvi puta u povijesti vrijednost jedne kompanije mogla premašiti bilijun dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2018. / 15:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoćemo li ove godine dobiti prvog bilijunaša, kompaniju čija će tržišna vrijednost premašiti vrijednost od nevjerojatnih bilijun dolara? Do sada se kao o prvoj kompaniji koja bi mogla premašiti ovu vrijednost ponajviše govorilo o Appleu, no trenutno postoje tri kandidata koja bi ove godine mogla ući u povijest kao prva kompanija s vrijednosti većom od bilijun dolara – osim Applea, ti su kandidati Amazon i Alphabet.

Apple

Tržišna vrijednost Applea prilikom zatvaranja burzi jučer iznosila je više od 860 milijardi dolara te je Cookova kompanija najbliža bilijunu. Jučer su prijavili odlične financijske rezultate za posljednja tri mjeseca prošle godine, a iako investitori mogu biti zabrinuti smanjenjem prodaje iPhonea (no, zahvaljujući najskupljem iPhoneu do sada, zarada od prodaje telefona čak je povećana), krajem godine i s predstavljanjem tri nova modela iPhonea možemo očekivati povećanje prodaje iPhonea i rast cijene dionica i vrijednosti. Hoće li to biti dovoljno za ostvarivanje povijesnog rezultata na burzama teško je reći te ćemo to saznati vjerojatno tek krajem godine.

Amazon

Dionice ove kompanije u konstantnom su rastu te je njihova vrijednost samo prošle godine porasla za više od 50 posto, a osnivač i šef ove kompanije Jeff Bezos postao je najbogatiji čovjek na svijetu i "težak" je više od sto milijardi dolara, dok se vrijednost samog Amazona kreće između 650 i 700 milijardi dolara.

Najveći rast Amazon je ostvario zahvaljujući svojoj cloud usluzi Amazon Web Services, prošle godine preuzeli su i Whole Foods, a nedavno su otvorili i prvu trgovinu u kojoj nema blagajni, što je sve utjecalo na rast dionica kompanije. Ipak, ono što bi moglo zaustaviti daljnji veliki rast vrijednosti jest potrošnja te se očekuje kako će potrošiti oko 4 milijarde dolara za razvoj vlastitog sadržaja za uslugu Prime TV, velika ulaganja očekuju se i u glasovnog asistenta Alexu (više od pet tisuća ljudi radi na razvoju ovog glasovnog asistenta), kao i u novo sjedište koje će kompanija otvoriti u jednom od američkih gradova.

Alphabet

Vrijednost Alphabeta (krovne kompanije čiji je dio i Google) prilikom jučerašnjeg zatvaranja burzi bila je veća od 815 milijardi dolara, što znači kako je ova kompanija sve bliže Appleu. Najveći prihode i profit ostvaraju zahvaljujući oglašavanju na tražilici i YouTubeu, no ako Alphabet ove godine želi probiti magičnu granicu od bilijun dolara, trebat će ostvariti značajnije prihode i od drugih kompanija i na drugim tržištima pored oglašavanja.

Posebno treba obratiti pažnju na Googleov hardver poput pametnih telefona Pixel te pametnih zvučnika Google Home od kojih u ovoj kompaniji imaju velika očekivanja, no pitanje je hoće li to biti dovoljno za dosezanje vrijednosti od bilijun dolara.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti