Hoćemo li uskoro kupovati "dizajnirane bebe" na policama supermarketa?

Bez regulatorne zabrane takvih eksperimenata, jednom kada editiranje genoma embrionalnih stanica uđe u kliničku praksu, bit će teško ograničiti njegovu primjenu, a pojava “dizajniranih beba” postat će tek pitanje vremena.

Martina Čizmić | 14.02.2019. / 12:15

Beba (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Zastupnici Europskog parlamenta na inicijativu kluba Europskih pučana uputili su pitanje Europskoj komisiji i Vijeću o nužnosti zabrane izmjene ljudskog genoma kako bi se spriječili neetični eksperimenti na ljudima na globalnoj razini.

Naime, tijekom Drugog međunarodnog sastanka na vrhu o izmjeni ljudskog genoma održanog u Hong Kongu u studenom prošle godine, kineski istraživač He Jiankui izvijestio je o prvoj kliničkoj izmjeni genoma embrionalnih stanica, tvrdeći da je taj postupak rezultirao rođenjem dvoje djece. Ta vijest dobila je krajem prošle godine značajnu medijsku pažnju. Premda spomenuta tvrdnja nije potvrđena, nesumnjivo je riječ o izrazito nepromišljenom i neetičnom postupku, s čim se složila i široka znanstvena zajednica.

Tijekom plenarne rasprave Europskog parlamenta koja je održana u Strasbourgu ovoga tjedna hrvatska zastupnica Marijana Petir osudila je postupak spomenutoga kineskog istraživača.

Taj je čin protivan i etici i znanosti koja bi trebala imati plemenitu svrhu i biti u službi čovjeka. Modifikacija genoma ljudskih embrionalnih stanica prvoklasno je etičko pitanje, a na nama je kao zakonodavcima da postavimo granice i stvorimo zakone koji će onemogućiti ono što je etički neprihvatljivo te tako osiguramo da znanost ne nadilazi etiku, rekla je u raspravi Petir.

Izrazito brz razvoj tehnologije za izmjenu genoma donio je značajan napredak u razumijevanju ozbiljnih zdravstvenih stanja i u nošenju s njima. Međutim, dok izmjena genoma somatskih stanica prelazi u fazu kliničkih ispitivanja prema strogim i odgovornim translacijskim kriterijima, izmjena genoma embrionalnih stanica mogla bi prouzročiti dvosmisleno tumačenje međunarodno priznate zabrane izmjene ljudskih embrionalnih stanica.

Na međunarodnoj razini donose se smjernice i preporuke, ali one, iako pomažu znanstvenicima u etičkim dvojbama, nemaju odgovarajuću zakonsku težinu. Bez regulatorne zabrane takvih eksperimenata, jednom kada editiranje genoma embrionalnih stanica uđe u kliničku praksu, bit će teško ograničiti njegovu primjenu, a pojava “dizajniranih beba” postat će tek pitanje vremena.

Izmjena genoma ljudskih zametaka i gameta zasigurno je neprihvatljiva jer će uvedene promjene genoma biti nasljedne i prenositi se na buduće naraštaje. Ljude se ne može proizvoditi prema narudžbi. Europska unija mora jasno stati iza globalne zabrane izmjene ljudskih embrionalnih stanica i zauzeti se da to bude standard koji će znanstvenici diljem svijeta poštivati, zaključila je Petir.

Ovom raspravom željelo se istaknuti potrebu poštivanja zabrane modifikacije ljudskih embrija i gameta na globalnoj razini. Povjerenica Jurova u uvodnom izlaganju rekla da je Komisija svjesna svih implikacija koje proizlaze iz tog događaja. Upozorila je da EU poštuje zabranu takvih eksperimenta na globalnoj razini te da stručnjaci Unije prate razvoj znanosti, djeluju u stručnim skupinama Svjetske zdravstvene organizacije te drugim značajnim tijelima na globalnoj razini koja se bave tim pitanjem te sudjeluju u nadzoru povezanih istraživanja.

Ne treba zaboraviti da je regulacija in vitro oplodnje u nadležnosti država članica te da veliku odgovornost za istraživanja u tom segmentu snose i same države članice. U ovom trenutku neovisna EU radna skupina za etiku izrađuje mišljenje o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica, zaključila je Jurova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti