GMO bebe: Europski pučani traže globalnu zabranu izmjene ljudskog genoma

Zabranu izmjene ljudskog genoma kako bi se spriječili neetični eksperimenti na ljudima traže zastupnici europskih pučana od Europske komisije i Europskog vijeća.

Ivana Domitrović | 13.02.2019. / 09:25

Beba (Foto: Guliver/Thinkstock) (Foto: Guliver/Thinkstock)

U studenom prošle godine svijet je ostao zatečen objavom kineskog znanstvenika Hea Jiankuija da je u laboratoriju kreirao dvije GMO bebe koje su uspješno rođene. Znanstveni krugovi taj su čin, u pravilu, osudili.

Gotovo tri mjeseca kasnije ta se tema prvi put našla na dnevnom redu Europskog parlamenta i s njom su Europu prvi suočili pučani.

Ovog tjedna zatražili su od Europske komisije i Europskog vijeća da pruži podršku globalnoj zabrani izmjene genoma ljudskih embrionalnih stanica.

Najbrojnija grupacija u Europskm parlamentu, Europskoj komisiji i Europskom vijeću podnijela je zahtjev da pruže potporu globalnoj zabrani izmjene ljudskog genoma kako bi se spriječili neetični eksperimenti na ljudima.

Jesu li Europsko Vijeće i Europska komisija svjesni da je hitno potrebno razmotriti etičke i pravne implikacije izmjene genoma ljudskih embrionalnih stanica radi sigurnosti djece i budućih generacija te pružiti potporu, u skladu s time, globalnoj zabrani izmjene ljudskog genoma kako bi se spriječili neetični eksperimenti na ljudima? Koje mjere Komisija i Vijeće namjeravaju poduzeti kako bi potaknuli širu uključenost javnosti i raspravu na temelju pravilnog tumačenja znanstvenog napretka u socijalnom kontekstu?, pitanja su koja su Komisiji i Vijeću uputili zastupnici Miroslav Mikolašik i Peter Liese.

Oni ističu da je izrazito brz razvoj tehnologije za izmjenu genoma, osobito CRISPR/Cas9, donio značajan napredak u razumijevanju ozbiljnih zdravstvenih stanja i u nošenju s njima.

Međutim, smatraju da, dok izmjena genoma somatskih stanica prelazi u fazu kliničkih ispitivanja prema strogim i odgovornim translacijskim kriterijima, izmjena genoma embrionalnih stanica mogla bi prouzročiti dvosmisleno tumačenje međunarodno priznate zabrane izmjene ljudskih embrionalnih stanica.

Podsjetili su da je tijekom Drugog međunarodnog sastanka na vrhu o izmjeni ljudskog genoma održanom u Hong Kongu 27. – 29. studenog 2018., kineski istraživač He Jiankui neočekivano izvijestio o prvoj kliničkoj izmjeni genoma embrionalnih stanica, tvrdeći da je taj postupak rezultirao rođenjem dvaju djeteta.

Da imaju dokaze za njegovu tvrdnju o ilegalnom radu i krivotvorenju etičkih pravilnika kako bi nagovorio roditelje da sudjeluju u eksperimentu, potvrdile su kineske vlasti, objavio je BioEdge.org

Izmjena genoma zametaka i gameta donosi ozbiljan rizik od neželjenih štetnih učinaka, ne samo za pojedinca nego i za potomstvo. Nasljedne genetske promjene time bi se prenijele na sve buduće generacije. Štoviše, takvim se postupkom ozbiljno narušava ljudsko dostojanstvo. Zabrana izmjene genoma embrionalnih stanica utemeljena je na međunarodnim sporazumima kao što su Opća deklaracija o ljudskom genomu i ljudskim pravima te Konvencija iz Ovieda, kao i na pravu EU-a, napisali su Liese i Miolašik.

Komisija bi im trebala odgovoriti do sredine sljedećeg tjedna, a Vijeće početkom ožujka te će tada biti jasnija slika koraka koje će Europska unija poduzeti prema izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica koji je od prošle godine postao globalna stvarnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti