HoloFlex: Prvi savitljivi holografski telefon

3D telefon koji se savija poput papira...

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.05.2016. / 17:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Budućnost mobilnih uređaja povezuje se s fleksibilnom i holografskom tehnologijom, a znanstvenici Queens Sveučilišta u Velikoj Britaniji napravili su prvi fleksibilni holografski telefon.

HoloFlex je prototip sa full HD ekranom rezolucije 1920x1080 piksela, osjetljivim na dodir. Kada je savijen, projektira 3D sliku, a senzor u ekranu korisnicima omogućuje manipuliranje objektima te tako stvara trodimenzionalni efekt.

3D prikazi funkcioniraju pomoću ekrana koji ima sloj sitnih leća koja svjetlost bacaju u različitim smjeroviima, što znači da više osoba istovremeno može vidjeti 3D sliku bez potrebe za nošenjem naočala.

No, unatoč ekranu full HD rezolucije, kada slika prođe kroz spomenute leće, dobiva se rezolucija slike od tek 160 x 140 piksela, što je poprilično loše pa grafika izgleda kao da je iz 90-ih godina.

"HoloFlex je potpuno novi način interakcije korisnika i pametnog telefona te omogućuje interakciju s 3D videom i slikama. Kada se savije, ekran "iskače" i jednako se dobro vidi iz svakog kuta", izjavio je dr. Vertegaal, jedan od vodećih znanstvenika u ovom projektu.

Telefon koristi operativni sustav Android, a posjeduje Qualcommov 1,5 GHz Snapdragon 810 procesor te 2 GB RAM-a.

Za sada nije poznato hoće li se ovaj uređaj pojaviti na tržištu.

Izvor: TheVerge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti