Honeywell razvija novu tehnologiju za pohranu energije

Procjenjuje se da svjetsko tržište pohrane energije trenutačno vrijedi 50 milijardi dolara godišnje, a do 2040. vrijednost bi mu trebala dosegnuti četiri bilijuna dolara.

Hina | 26.09.2023. / 08:12

Honeywell (Foto: Afp)

Američki industrijsko-tehnološki konglomerat Honeywell najavio je u ponedjeljak suradnju s tvrtkom ESS Tech Inc na razvoju novog sustava pohrane energije, baziranog na protočnim baterijama.

MAPLE sustav radi u sveemiru Revolucionaran uspjeh američkih znanstvenika: Prvi uspješni prijenos energije iz svemira na Zemlju bežičnim putem

ESS Tech specijalizirao se za sustave za pohranu energije i patentirao je rješenje za protočne baterije na bazi željeza (IFB), a Honeywell bi u partnerstvo trebao uključiti ekspertizu na području energetskih sustava i naprednih materijala.

Protočne baterije pohranjuju energiju u tekućim kemijskim spojevima koji cirkuliraju unutar sustava. Pri elektrokemijskim reakcijama ne nastaju kruti spojevi pa njihovi kapaciteti za pohranu nisu ograničeni. Postižu učinkovitost do 85 posto i imaju dugi rok trajanja, od 15 do 20 godina.

Željezna baza pojednostavljuje pak proizvodnju i proces pohrane, pa su i troškovi manji, a baterije jeftinije od ostalih u "protočnoj" skupini.

Procjenjuje se da svjetsko tržište pohrane energije trenutačno vrijedi 50 milijardi dolara godišnje, a do 2040. vrijednost bi mu, uz kumulativna ulaganja, trebala dosegnuti četiri bilijuna dolara, prema Vijeću za dugotrajnu pohranu energije (LDES) i savjetodavnoj tvrtki McKinsey & Co.

Honeywell i ESS namjeravaju surađivati kako bi podmirili sve veću globalnu potražnju za rješenjima za dugotrajnu pohranu energije, ističe se u priopćenju.

Prijelaz na obnovljivu energiju ubrzava pa su sve vidljiviji izazovi koje donosi neravnomjerna energija vjetra i Sunca, dodaju.

Neiskorišten potencijal solara - 2 Gdje je zapelo? Potencijal Hrvatske jedan je od najvećih u Europi, ali realizacija je manja od jedan posto

Sigurna i održiva tehnologija protočnih baterija baziranih na željezu omogućuje prijelaz na čistu energiju, uz upotrebu materijala kojih Zemlja ima u obilju, poput željeza, soli i vode, i bez oslanjanja na ograničene minerale kao što su litij, kobalt ili vanadij, naglašavaju kompanije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti