Hongkonški startup umjetnom inteligencijom mijenja boju tkanine

Boje se mogu prilagoditi i pomoću aplikacije na mobitelu, a algoritmi umjetne inteligencije pomažu kameri da identificira pokrete korisnika.

Hina | 06.12.2023. / 12:51

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Odjeća bi u budućnosti mogla mijenjati boju u samo nekoliko poteza, pokazali su istraživači u hongkonškom startupu AiDLabu, uz asistenciju umjetne inteligencije i ugrađene kamere.

Tkanina od polimernih optičkih vlakana (POF) i tekstilnih niti može se osvijetliti u nizu različitih boja, objašnjavaju u Laboratoriju za umjetnu inteligenciju u dizajnu (AiDLab).

Slika nije dostupna Proizvedena tkanina koja hvata stakleničke plinove

Podignuti palac ispred tkanine aktivira tamno plavu boju, znak srca ružičastu, a znak 'OK' zelenu.

Boje se mogu prilagoditi i pomoću aplikacije na mobitelu, a algoritmi umjetne inteligencije pomažu kameri da identificira pokrete korisnika.

Tehnologija bi mogla pomoći u smanjenju otpada tako što bi ljudima omogućila veći izbor boja za njihove odjevne predmete, kažu istraživači laboratorija za umjetnu inteligenciju u dizajnu (AiDLab) sa sjedištem u Hong Kongu.

Profesorica na Školi mode i tekstila Politehničkog sveučilišta i voditeljica istraživačkog tima Jeanne Tan napominje da su polimerna optička vlakna izrađena od polimetil-metakrilata koji se može reciklirati, a struktura tkanine omogućuje njihovo jednostavno odvajanje od pređe.

Slika nije dostupna Razvijena pametna tkanina pod kojom je "kuhanje na suncu" stvar prošlosti, a tim koji ju je razvio otkrio i kad bi se mogla naći u širokoj uporabi

U AiDLabu se nadaju da će inovativna tehnologija u budućnosti biti komercijalizirana. Trenutačno se može vidjeti u trgovačkim centrima i drugim mjestima u Hong Kongu, napominje Reuters. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti