Horor-igra pretvorila se u horor u stvarnom životu

Jednom zaražen uređaj toliko je teško očistiti da su neki korisnici jednostavno digli ruke i radije kupili novi telefon.

Martina Čizmić | 01.07.2019. / 08:48

Malware (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Igranje na mobilnim telefonima iz godine u godinu sve je popularnije. No uz sate zabave i veselja, mobilne igre često u sebi skrivaju i ne baš tako zabavne dijelove.

Stručnjaci za računalnu sigurnost tvrtke Wandra nedavno su otkrili kako jedna od igara na trgovini Google Play, "Scary Granny", nije samo horor-igra u kojoj se borite protiv zombija, već i živote igrača pretvara u pravi horor.

Radi se zapravo o lažnoj kopiji popularne igre "Granny", koju je preuzelo više od 100 milijuna igrača. 

"Scary Granny" posebno podlom čini to što nakon instalacije korisnik ne može prepoznati da se radi o "lažnoj" igri koja će mu uskoro naštetiti.

Naime, "Scary Granny" nekoliko se dana ponaša poput bilo koje mobilne igre, a tek onda otkrije svoje pravo lice. Kad korisnik već smetne s uma što je sve instalirao na svoj pametni telefon, počnu iskakati različiti oglasi koji na prvi pogled izgledaju kao početne stranice popularnih aplikacija, među kojima su Facebook, Instagram, Snapchat i Google.

Korisnici, koji u tom trenutku još nemaju razloga posumnjati u "legalnost" tih iskočnih ekrana, upisuju svoja korisnička imena i lozinke te tako postaju prave žrtve kibernetičkih kriminalaca. Nakon toga im malware koji se skriva u "Scary Granny" "krade" e-adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, pa čak i autentifikacijske kodove i sigurnosne tokene. Sve ono što se poslije može iskoristiti za krađu daljnjih podataka, financijskih sredstava ili jednostavno blokiranje korisnika na svim mogućim mrežama i servisima.

Osim toga, pojavljuju se i brojni iskočni prozori u kojima se korisnike pokušava natjerati da plate 20 dolara za punu verziju igre.

Jednom zaražen uređaj toliko je teško očistiti da su neki korisnici jednostavno digli ruke i radije kupili novi telefon.

Iako je Google uklonio "Scary Granny" iz Play trgovine, procjenjuje se kako je više od 50 tisuća korisnika preuzelo igru koja im je pretvorila život u horor.

Iz Wandera zato upozoravaju korisnike da budu oprezni i prilikom instalacije aplikacija iz legitimnih izvora i obrate pozornost na bilo kakvo neobično ponašanje te sve odmah prijave trgovini Google Play.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti