Hrana za mozak: Istraživanje pokazalo koliko su orasi dobri za studente u borbi protiv stresa i depresije

Samo pola šalice oraha dnevno dovoljno je da napravi pozitivan učinak na stresan raspored studenata i pomogne im, između ostalog, da se lakše nose s pritiskom i depresijom.

Branimir Vorša | 16.12.2022. / 12:09

Orasi su dobri za mozak
Orasi su dobri za mozak (Foto: Getty Images)

Orasi u svakodnevnoj prehrani studenata pod stresom daju pozitivne učinke na njihovo mentalno zdravlje, pokazalo je novo kliničko ispitivanje, provedeno upravo na studentima dodiplomskih studija

Studija koju su proveli znanstvenici Sveučilišta Južne Australije i koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nutrients, također sugerira da orasi mogu neutralizirati učinke akademskog stresa na crijevnu mikrobiotu tijekom stresnog razdoblja, osobito kod žena.

Rezultati studije pridonose sve većem broju dokaza koji povezuju orahe s poboljšanim zdravljem mozga i crijeva, ističu glavni autori studije, doktorand Mauritz Herselman i izvanredna profesorica Larisa Bobrovskaya sa spomenutog australskog sveučilišta.

Studenti tijekom studija doživljavaju akademski stres, što negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje, a posebno su ranjivi tijekom ispitnih rokova, ističe Herselman.

U studiji je 80 studenata dodiplomskih studija podijeljenih u terapijsku i kontrolnu skupinu klinički ocijenjeno u tri intervala, na početku 13-tjednog sveučilišnog semestra, tijekom ispitnog roka i dva tjedna nakon ispitnog roka. Oni u liječenoj skupini dobivali su orahe za svakodnevnu konzumaciju 16 tjedana tijekom perioda kliničkih ispitivanja.

Otkrili smo da su oni koji su svaki dan konzumirali oko pola šalice oraha pokazali poboljšanja u pokazateljima mentalnog zdravlja koja su sami prijavili. Konzumenti oraha također su pokazali poboljšane metaboličke biomarkere i ukupnu kvalitetu sna na duži rok, kažu autori studije.

Studenti u kontrolnoj skupini, s druge strane, prijavili su povećanu razinu stresa i depresije uoči ispita, dok oni u terapijskoj skupini nisu. Konzumenti oraha također su prijavili znatan pad osjećaja povezanih s depresijom, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Prethodna znanstvena istraživanja su pokazala da su orasi puni omega-3 masnih kiselina, antioksidansa, kao i melatonina (hormona koji izaziva san), polifenola, folata i vitamina E, a svi oni zajedno promiču zdrav mozak i crijeva.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je izjavila da najmanje 75 posto poremećaja mentalnog zdravlja pogađa osobe mlađe od 24 godine, što studente dodiplomskog studija čini posebno osjetljivima na probleme mentalnog zdravlja, ističe Herselman.

Poremećaji mentalnog zdravlja česti su kod studenata i mogu nepovoljno utjecati na akademsku izvedbu studenata i dugoročno fizičko zdravlje, dodaje pak Bobrovskaya.

Pokazali smo da konzumacija oraha tijekom stresnih razdoblja može poboljšati mentalno zdravlje i opću dobrobit studenata, kao i da su zdrav i ukusan međuobrok i svestran sastojak u mnogim receptima, u borbi protiv nekih negativnih učinaka akademskog stresa, istaknula je.

Ipak, na kraju napominje kako je zbog manjeg broja muškaraca u studiji potrebno napraviti više istraživanja kako bi se utvrdili spolno ovisni učinci oraha i akademskog stresa kod studenata.

Također je moguće da je placebo-efekt mogao doći u obzir jer ovo nije bila slijepa studija, dodala je Bobrovskaya.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti