Hrvati među prvima u svijetu mogu testirati budućnost putovanja

Tehnološki temelj za korištenje je postojeća mobilna aplikacija Certilia, koja se već koristi za digitalnu potvrdu identiteta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2023. / 08:35

Digitalna putovnica (Foto: AKD)

U Hrvatskoj se godinama žalimo kako se neke nove tehnologije i napredne digitalne usluge kod nas uvijek pojavljuju sa zakašnjenjem te po tome kaskamo za razvijenijim zemljama. No u slučaju digitalne putovnice, možemo se pohvaliti kako je Lijepa Naša, uz Finsku, među prvim zemljama na svijetu koje su krenule u projekt razvoja digitalne putne vjerodajnice (DTC - Digital Travel Credentials).

Dokumenti - na mobitelu - 3 Jednim klikom do svjetskih putovanja: Za prelazak granice uskoro bi nam mogao trebati samo - mobitel

Za razvoj informatičkog rješenje digitalne putne vjerodajnice u Hrvatskoj, osim MUP-a, bili su zaduženi i djelatnici Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD). Tehnološki temelj za korištenje DTC-a je postojeća mobilna aplikacija Certilia, koja se već koristi za digitalnu potvrdu identiteta i omogućava identifikaciju korisnika na najvišoj sigurnosnoj razini. Aplikaciju je moguće preuzeti online ili instalirati u bilo kojoj policijskoj postaji ili postaji koja obavlja upravne poslove, nakon čega je u Certiliu potrebno dodati digitalnu putnu vjerodajnicu. Uvjet za njenu aktivaciju jest posjedovanje elektroničke osobne iskaznice registrirane u aplikaciji.

Prva faza testiranja digitalne putovnice imat će određena ograničenja. Tako će na početku biti dostupna samo za korisnike Androida (iOS verzija najavljena je za kraj godine) te će se moći putovati samo iz zračne luke Dr. Franjo Tuđman. Prije putovanja potrebno je najaviti putovanje unutar aplikacije, dok će na aerodromu putnici imati poseban izlaz na kojem će biti potrebno skenirati pametni telefon, umjesto pokazivanja papirnate putovnice.

Voditelj projekta Ivan Brko objasnio je kako će se, s daljnjim razvojem projekta, broj graničnih prijelaza i zemalja koje su uključene u njega konstantno rasti, sve dok digitalna putna vjerodajnica ne bude univerzalno prihvaćena i postane standardizirani dokument za sve građane EU.

Kako će izgledati digitalna putovnica, Zagrepčani su mogli saznati jučer tijekom prezentacije projekata na Cvjetnom trgu, gdje su dobili mogućnost preuzeti DTC u mobilnu aplikaciju. Tom prilikom glavni direktor AKD-a Jure Sertić pohvalio se kako je ovo projekt koji je razvila hrvatska pamet i Hrvatsku ponovno pozicionira na ljestvici naprednih tehnoloških rješenja.

Digitalna zdravstvena putovnica, ilustracija Europska digitalna zdravstvena putovnica bit će za zdravlje ono što je roaming bio za telefoniju

Ovaj pilot projekt kojim smo hrvatskim građanima omogućili da među prvima u svijetu testiraju budućnost putovanja, uz digitalnu putnu vjerodajnicu, predstavlja značajan iskorak prema modernizaciji i olakšanju putovanja te daljnjoj digitalizaciji administrativnih procedura kako u Republici Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji, objasnio je Sertić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti