Nova aplikacija olakšat će život svim građanima: "Većina stvari će se moći obaviti direktno s mobitela"

Uz novac, mnogi u novčanicima drže i osobne dokumente, a do njih je od utorka lakše doći. Naručite ih i dostave vam putovnicu ili vozačku na kućnu adresu.

DNEVNIK.hr | 28.09.2022. / 20:13

Do dokumenata je od utorka lakše doći. Ključno je pitanje hoćemo li moći iz udobnosti kućnog naslonjača doslovno u dva klika, poput neke dostave, naručiti osobnu iskaznicu, 

O tome je s Adelom Jelinek Bišćan iz AKD-a razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Da biste dobili osobnu iskaznicu, morate uvijek ići na šalter MUP-a. Tamo ćete dobiti svoju osobnu iskaznicu, rekla je Jelinek Bišćan.

Sljedeći korak je da ju aktivirate. Za tu namjenu AKD je u suradnji s MUP-om opremio policijske uprave u većim gradovima konzolama. Građani na njima besplatno mogu aktivirati svoje osobne iskaznice, a nakon toga i zatražiti mobilni identitet, dodala je.

Konzole se nalaze u svim većim gradovima: u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Vinkovcima... Nakon aktivacije e-Osobne, potrebno je aktivirati i mobilnu aplikaciju.

Aktivirana e-Osobna se može koristiti uz pomoć e-Čitača i pristupati portalu e-Građani i koristiti svih stotinu usluga koje se tamo nalaze, objasnila je Jelinek Bišćan.

Da bi građani sve imali na mobitelu, moraju zatražiti svoj mobilni identitet, registrirati se, započeti aktivaciju i upisati osobne podatke.

Koliko će biti život lakši?

Već sada nam je život lakši, ako se sve može obavljati s e-Osobnom iskaznicom koja je aktivirana. Većinu stvari će se moći direktno s mobitela, istaknula je.

Promjena putovnice, izdavanje vozačke, prijava novorođenčeta... sve će se moći s mobitela.

Logo ruske kompanije VK Apple blokirao ruski tehnološki konglomerat VK, ruski korisnici ostali bez pristupa njihovoj najvećoj društvenoj mreži

Vi se na sustav e-Gradjani prijavljujete preko mobitela s najvišom vjerodajnicom - mobile ID osobne iskaznice. Tamo se prijavljujete da ste to baš vi. Nakon toga birate uslugu, portal i slično, rekla je Jelinek Bišćan.

Mobilna aplikacija Certilia je puštena live 2. kolovoza prošle godine. Otada je samo 25.000 građana skinulo aplikaciju i koristi je. Ali moramo reći da je čak pet milijuna dokumenata njome potpisano, zaključila je.

Kripto tokeni, ilustracija Čak 84 posto svih blockchain aplikacija dolazi iz Kine

Za one koji se odluče putem aplikacije način zatražiti putovnicu ili vozačku, dokumenti će im na kućnu adresu stići u roku od tri do pet radnih dana.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti