Apple blokirao ruski tehnološki konglomerat VK, ruski korisnici ostali bez pristupa njihovoj najvećoj društvenoj mreži

Apple zasad nije dao komentar oko uklanjanja VK-ovih aplikacija.

Branimir Vorša | 28.09.2022. / 11:48

Logo ruske kompanije VK
Logo ruske kompanije VK (Foto: Afp)

Ruski tehnološki konglomerat VK, koji stoji iza društvene mreže VKontakte sa stotinama milijuna preuzimanja, blokiran je na Appleovom AppStoreu, tvrde iz te ruske kompanije.

U izjavi koju prenosi The Verge piše da Apple blokirao neke VK aplikacije, no ruska kompanija ističe da će i dalje razvijati i podržavati iOS aplikacije.

Iz ruskog ministarstva digitalnih poslova komentirali su za RT da istražuju razloge brisanja VK aplikacija i računa programera, naglašavajući društveni značaj i opseg korištenja usluga koje pruža ruska tvrtka.

Slika nije dostupna Priprema li Rusija veliki kibernetički napad na kritičnu infrastrukturu Ukrajine i njezinih saveznika?

S druge strane, VK aplikacije su još uvijek dostupne u Googleovoj trgovini Play, no i to bi se moglo promijeniti, ako Google odluči napraviti isti potez kao i Apple.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, ruska je vlada blokirala nekoliko američkih društvenih medija, uključujući Instagram, Facebook i Twitter. Američke i druge vlade su pak sankcionirale mnoge pojedince i tvrtke povezane s ruskom vladom, uključujući izvršnog direktora VK grupe i Putinovog saveznika Vladimira Kirijenka.

Društvenu mrežu VKontakte je 2006. stvorio Pavel Durov, koji je na kraju izbačen iz tvrtke, rekavši da nema povratka nakon što je javno odbio suradnju s vlastima, izjavivši da ga ne podnose. Zatim se usredotočio na svoju aplikaciju za slanje poruka, Telegram.

Appleovo uklanjanje VK aplikacija znači da ruski korisnici iPhonea više nemaju pristup aplikaciji za petu najpopularniju web stranicu u toj zemlji, prema SimilarWebu, kao ni drugim aplikacijama iz VK kao što su Mail.ru, VK Music i Youla classifieds. Iz VK su za rusku novinsku kuću Interfax poručili da bi aplikacije mogle nastaviti raditi, ali da bi moglo biti problema s obavijestima i plaćanjima unutar njih.

Iz Interfaxa su također objavili kako je VK prodao imovinu svog odjela za igre na sreću, My.Games, čelniku LETA Capitala Alexanderu Chachavi, ruskom biznismenu koji se nalazi na Kajmanskim otocima i uspio je dobiti 642 milijuna dolara za sklapanje posla. I dalje će ga voditi rukovoditelji koji su već bili na tom mjestu, a VK ga je reklamirao kao rusku alternativu Steamu i Epic Games Storeu, nakon što su sankcije Zapada blokirale prodaju mnogih digitalnih igara u Rusiji.

Apple zasad nije dao komentar oko uklanjanja VK-ovih aplikacija. Ranije ove godine prestali su prodavati svoje proizvode u zemlji i učinili određene ruske aplikacije za vijesti nedostupnima svugdje osim u Rusiji, samo nekoliko tjedana nakon što su sankcije spriječile klijente ruskih banaka ukorištenju Google Pay i Apple Pay aplikacija.

Slika nije dostupna Rusi zaprijetili Musku: Starlink bi mogao postati "legitimna meta odmazde"

VK aplikacije su nekada imale vrlo istaknuto mjesto na iPhoneu. Prošle je godine na snagu stupio zakon koji zahtijeva od tehnoloških kompanija da unaprijed instaliraju ruske aplikacije na uređaje koji se prodaju u zemlji. Apple je to ispunio tako što je u proces postavljanja iPhonea dodao zaslon koji je korisnicima prikazivao popis aplikacija ruskih tvrtki koje mogu preuzeti. Na popisu je bilo nekoliko aplikacija iz VK-a, uključujući njegovu društvenu mrežu, klijent e-pošte i digitalnog pomoćnika.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti