Ruski korisnici tuže Apple i traže kompenzaciju za “moralnu štetu”

Bez Apple Paya, Appleovi uređaji više nemaju istu funkcionalnost, zbog čega je jedna ruski odvjetnički ured odlučio tužiti američku kompaniju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2022. / 13:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije dva tjedna u Rusiji je podignuta tužba protiv Netflixa jer je američka tvrtka napustila to tržište. Ovaj tjedan slična je tužba podignuta i protiv Applea, a razlog leži u obustavi njihova servisa za plaćanje Apple Pay koji trenutačno nije aktivan za korisnike u Rusiji. Ove su se dvije kompanije, kao i brojne druge globalne tvrtke, odlučile za prekid poslovanja u Rusiji nakon što je Putin naredio napad na Ukrajinu.

Slika nije dostupna Apple, Google i brojne druge tvrtke prekinule prodaju svojih proizvoda u Rusiji

Iz odvjetničke kompanije Chernyshov, Lukoyanov & Partners koja zastupa ruske korisnike Appleovih uređaja i usluga smatraju kako su onemogućavanjem korištenja Apple Paya prekršena prava ruskih korisnika, zbog čega su protiv američke tvrtke podigli tužbu.

Kao glavni problem naglašavaju što je blokiranjem usluge Apple Pay ova kompanija smanjila funkcionalnost svojih uređaja na lokalnom tržištu pa korisnici ne dobivaju uslugu koju su platili, čime se smanjuje vrijednost kupljenih uređaja. To je, prema ruskim zakonima nepoštena i diskriminirajuća praksa, objasnili su iz Chernyshov, Lukoyanov & Partners.

Slika nije dostupna Korisnici nekih ruskih banaka izgubili su pristup uslugama Apple Pay i Google Pay

Za početak traže odštetu od 90 milijun rubalja (što je oko 1,28 milijuna dolara), a ta cifra uključuje i naknadu za “moralnu štetu” koju je svojim potezom Apple izazvao ruskim korisnicima. Ta cifra možda neće biti konačna jer iz ove tvrtke pozivaju i druge korisnike Appleovih uređaja i usluga da im se pridruže u tužbi, čime bi odštetni zahtjev dodatno narastao. Također, osim što se od Applea traži novac, zahtjeva se i nastavak korištenja spomenute usluge u Rusiji.

Iz Applea, barem do sada, nisu odgovorili na ove optužbe.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti