Korisnici nekih ruskih banaka izgubili su pristup uslugama Apple Pay i Google Pay

Kartice nekih ruskih banaka više se ne mogu koristiti u inozemstvu, niti za online plaćanja u zemljama koje su im nametnule sankcije, a korisnici više nemaju podršku za Googlev i Appleov sustav mobilnog plaćanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2022. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon napada na Ukrajinu, Rusija se našla na udaru brojnih sankcija. Dio tih sankcija odnosi se i na banke i bankarsko poslovanje, a korisnici ruskih banaka osjetili su ih i kroz nemogućnost korištenja popularnih usluga na Appleovim telefonima i mobilnim uređajima koje pokreće Android.

Sateliti Starlink Musk pomaže s internetom: Starlink aktiviran iznad Ukrajine

Kako su objavili iz Središnje banke Ruske federacije, a prenose tehnološki mediji, korisnici nekih od najvećih banaka u Rusiji više ne mogu koristiti svoje debitne i kreditne kartice s uslugama Apple Pay i Google Pay. Među inim, to se odnosi na korisnike VTB Groupa, Sovcombanka, Novikombanka, Promsvyazbanka i Otkritie FC Banka. Korisnici ovih banaka i dalje mogu koristiti svoje kartice za kupovinu na POS aparatima, no osim s Appleovim i Googleovim sustavima plaćanja, neće ih moći koristiti niti za kupovinu na internetskim stranicama zemalja koje su proglasile sankcije te ih neće moći koristiti u inozemstvu

Na tom popisu nema Sberbanka iz kojeg su nakon najave sankcija rekli kako nastavljaju s dosadašnjim radom, no kako će detaljno proučiti utjecaj sankcija. Ipak, kako možemo vidjeti i po redovima ispred hrvatskih poslovnica ove ruske banke, korisnici su odlučili povući svoj novac iz Sberbanka i prebaciti ga na račune drugih banaka.

Ruski hakeri Prijeti li svijetu globalni kibernetički rat? Stručnjaci su zabrinuti i pozivaju na oprez

Iako su usluge Apple Pay i Google Pay prilično popularne u Europi i SAD-u i milijuni ih koriste za mobilno plaćanje, one ipak nemaju toliko korisnika u Rusiji. Prema podacima iz 2020. godine, udio Googlea Pay u Rusiji iznosio je 29, a Applea Pay 20 posto. Među korisnicima bankarskih usluga u toj zemlji puno je veća popularnost ruskih usluga i servisa za mobilno bankarstvo poput Sberbank Onlinea, YooMoneyja i QIWI-ja.

Izvor: Engadget

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti