Prijeti li svijetu globalni kibernetički rat? Stručnjaci su zabrinuti i pozivaju na oprez

Naročito su opasni napadi na kritičnu infrastrukturu poput elektrana, brana i slično s kojima se može utjecati na opskrbu energijom, vodom, povezanost s internetom…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2022. / 08:07

Ruski hakeri
Ruski hakeri (Foto: Ilustracija: Getty)

Dok su posljedice fizičkog rata u Ukrajini, nažalost, jako dobro vidljive te se očituju u sve većem broju mrtvih, ranjenih, prognanih i uništenjima, nemoguće je znati što se sve događa u digitalnom svijetu u kojem traju malo drukčije, ali također jako opasne borbe.

Slika nije dostupna Ukrajinska vlada u borbu protiv Rusije zove i hakersko podzemlje

Ruski su hakeri godinama su optuživani za brojne kibernetičke napade, a svoje su aktivnosti dodatno intenzivirali tijekom posljednjih dana. Ne treba sumnjati kako su i druge zemlje podigle pripravnost svoje kibernetičke obrane, a dio stručnjaka upozorava na prijetnju globalnog kibernetičkog rata. Mislim da je to vrlo moguće, upozorio je analitičar John Hultquist iz Mandianta. Ipak, naglasio je kako su takvi kibernetički ratovi, iako ih se naziva ratovima, većinom nenasilni, no njihove posljedice mogu biti katastrofalne i mogu izazvati možda i veću materijalnu i gospodarsku štetu od napada oružjem

Najbolji primjer takve destrukcije jest malware NotPetya s kojim su 2017. prvotno ciljane ukrajinske organizacije, no s vremenom se proširio diljem svijeta izazvavši štetu od desetak milijardi dolara.

Rusija bi mogla pokrenuti takve slične napade, ne samo na Ukrajinu, nego i na druge države, s kojima bi pokušali utjecati na gospodarstvo, ali i, širenjem lažnih vijesti, na demokratske procese i poredak.

Rusi su se godinama pripremali

Slika nije dostupna Nakon ruskog napada porasla je vrijednost kompanija za kibernetičku sigurnost

Ono na što posebno treba obratiti pažnju jest - kritična infrastruktura. Hultquist kaže kako su Rusi godina “kopali” po takvoj infrastrukturi u zemljama poput SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, no nikada nisu povukli virtualni obarač. Smatra kako su se tako pripremali za “nepredviđene situacije” u kojima bi mogli iskoristiti svoja saznanja te se pita je li ova takva nepredviđena situacija za koju su se pripremali.

Je li ovo situacija koju su čekali kako bi počeli s disrupcijama? Zabrinuti smo da bi mogao biti taj trenutak, upozorio je ovaj analitičar za CNBC. Kako bi takvi napadi mogli izgledati, teško je zamisliti, no jasno je kako bi svaka disrupcija u pogledu opskrbe energijom, internetom, vodom i slično, mogla izazvati velike štete i utjecati na živote ljudi.

Slika nije dostupna CERT pozvao i hrvatske građane na poseban oprez: Budite sumnjičavi prema bilo kakvim porukama povezanima s Ukrajinom

Slično razmišlja i sigurnosni stručnjak Hitesh Sheth koji je rekao kako prvi puta u ljudskoj povijesti svjedočimo da su kibernetički napadi postali oružje prvog udara te je upozorio da bi Rusija, kao odgovor na sankcije zapada, mogla odgovoriti osvetničkim napadima u kibernetičkom prostoru.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti