Napokon je Apple Pay dostupan i u Hrvatskoj

Korisnici su s oduševljenjem dočekali vijest da će moći koristiti prednosti plaćanja mobilnim telefonom koje Appleovi korisnici u SAD-u imaju gotovo pet godina.

Martina Čizmić | 26.06.2019. / 09:00

Iz Cupertina stiže i Apple Pay, usluga za plaćanje putem iPhonea

Apple Pay, Appleova usluga beskontaktnog plaćanja mobitelom napokon je dostupna i u Hrvatskoj. Sada svi korisnici iOS uređaja mogu koristiti uslugu plaćanja Apple Payom na POS terminalima.

No postoji jedna kvaka. Naime, da bi mogli koristiti uslugu Apple Pay, korisnici prvo u aplikaciji Wallet na svom iOS uređaju moraju registrirati svoju kreditnu karticu koju podružava Apple Pay.

Hrvatske banke, još uvijek službeno, nisu dio programa Apple Pay, što znači da s običnom kreditnom karticom nećete daleko stići.  Ali ako koristite usluge neke od virtualnih banaka kao što su Revolut ili Monese, možete bez problema aktivirati tu virtualnu karticu u Walletu i koristiti prednosti Apple Paya.

Mastercard je objavio kako će njihove kartice kartice koje izdaju Revolut i Monese biti podržane kroz Apple Pay i na prodajnim mjestima diljem Hrvatske koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim Apple platformama, za online plaćanja te putem aplikacija u kojima je vidljiva oznaka Apple Pay.

 

 

Uz iPhone i Apple Watch korisnici mogu koristiti Apple Pay za plaćanje u trgovinama, restoranima, taksijima, na samoposlužnim aparatima i drugim lokacijama. Pri kupnji uz Apple Pay u aplikacijama ili u internetskom pregledniku Safari nema potrebe za ispunjavanjem obrazaca ili ponovnim upisivanjem informacija o dostavi ili naplati. Svaka Apple Pay kupnja autentificirana je prepoznavanjem zjenice oka ili otiska prsta uz Face ID, Touch ID ili lozinku uređaja.

Korisnici su s oduševljenjem dočekali vijest da će moći koristiti prednosti plaćanja mobilnim telefonom koje Appleovi korisnici u SAD-u koriste gotovo pet godina. 

Sad su na potezu hrvatske banke koje bi mogle svojim klijentima omogućiti i ovu uslugu. 

Google Pay (Foto: Google) Google Pay napokon dostupan i u Hrvatskoj

Podsjetimo, Google Pay, također usluga beskontaktnog plaćanja mobitelom iza koje stoji Google, u Hrvatskoj je dostupna gotovo godinu dana. 

Također treba napomenti da od rujna 2019. na snagu stupa europska direktiva PSD2, zbog koje se banke moraju prilagoditi i modernizirati svoje procese te IT sustave za međunarodna plaćanja. Istovremeno, tehnološkim se tvrtkama otvara mogućnost pružanja usluga koje će klijentima odnosno korisnicima olakšati praćenje njihovih financija i plaćanje.

Neke su tvrtke već pripremile i predstavile svoje aplikacije koje su u skladu s PSD2, dok će druge to napraviti u sljedećim mjesecima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti