Priprema li Rusija veliki kibernetički napad na kritičnu infrastrukturu Ukrajine i njezinih saveznika?

Prema upozorenju ukrajinskih dužnosnika, Rusija bi mogla pokrenuti velike kibernetičke napade na njihovu infrastrukturu, a spominju se i napadi na Poljsku i baltičke države.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2022. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ratovi novog doba ne vode se samo oružjem, tenkovima, zrakoplovima i drugom vojnom tehnikom, već i - tipkovnicama. Kibernetičke jedinice imaju veliku važnost u špijuniranjima, sabotažama i napadima, a prema poznatim podacima, čini se kako u ukrajinsko-ruskom ratu niti jedna država dosad nije zabilježila neku veću pobjedu u kibernetičkom prostoru iako su zabilježeni brojni napadi i aktivnosti hakera.

  Land Ceptor CAMM "To je tip informacija za koje NATO ne želi da završe u javnosti": Provodi se istraga nad hakerskim napadom na vojnu kompaniju

No, prema upozorenjima ukrajinske vlade, Rusija je spremna zakuhati stvari i u kibernetičkom prostoru te navodno planira "masivne kibernetičke napade" na kritičnu infrastrukturu poput elektrana u Ukrajini, ali i u njezinim saveznicima. U tom izvještaju među potencijalnim metama spominju se i Poljska i baltičke države, koje bi navodno mogle biti mete DDoS napada na kritičnu infrastrukturu.

Ruski vojni stručnjaci uvjereni su da bi takvi napadi u virtualnom svijetu mogli usporiti napredovanje ukrajinskih snaga na bojištima. Rusi su i prijašnjih godina, prije ovog rata, pokrenuli napade na ukrajinsku infrastrukturu, zbog kojih je, među inim, dio stanovnika te zemlje ostao bez električne energije. Slične napade ruski su hakeri pokušali izvesti i ranije ove godine, no tada su odbijeni.

Kako je za Silicon Angle rekao stručnjak za sigurnost Roger Grimes, hakerski napadi koji uključuju napade malwareom najčešće počinju nekim oblikom socijalnog inženjeringa. Npr. šalju se prevarantski e-mailovi u kojima se od primatelja traži da, iz određenog razloga, pošalje svoje podatke ili podatke kompanije u kojoj radi, a s tim podacima hakeri će pokušati provaliti u računalne sustave i u njima instalirati malware.

  Slika nije dostupna Ukrajinski hakeri prijevarom natjerali ruske vojnike da otkriju svoje položaje

Ukrajina i njezini saveznici trebali bi se fokusirati na edukaciju i prepoznavanje znakova socijalnog inženjeringa, kako ih izbjeći i kako ih prijaviti na odgovarajući način, objasnio je Grimes.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti