NATO je pokrenuo istragu oko tajnih dokumenata koje hakeri prodaju na crnom tržištu, a vezani su uz europskog proizvođača naoružanja MBDA Missile Systems. Prema trenutačno dostupnim podacima, čini se da su se hakeri dokopali vojnih dokumenata koji nisu namijenjeni javnosti i uključuju nacrte vojnog vozila koje se koristi u ukrajinsko-ruskom ratu.

Hakeri Kibernetički napadi koje je Rusija potiho pokrenula prije same invazije na Ukrajinu napravili su štetu koju nitko nije očekivao

Riječ je o vojnom vozilu Land Ceptor CAMM koje je nedavno poslano u Poljsku, kao pomoć Ukrajini i koristi se u operacijama. Iz MBDA pokušali su smiriti situaciju te kažu da je njihova interna istraga pokazala kako nije riječ o podacima koji se trebaju označiti kao tajni i povjerljivi. Ipak, potvrdili su da su bili žrtve hakera koji su se podataka dokopali s vanjskog tvrdog diska u Italiji te da surađuju s tamošnjim vlastima, a istraga je navodno fokusirana na jednog od dobavljača kompanije.

Podaci o MBDA Missile Systemsu, vodećem europskom proizvođaču raketnih sustava i jednom od najvećih na svijetu, nalaze se među datotekama teškim čak 80GB koje kibernetički kriminalci prodaju na forumima. Ti podaci uključuju i tajne informacije o zaposlenicima kompanije koja je sudjelovala u razvoju “zatvorenih vojnih projekata”, kao i dokumentaciju, dizajn, prezentacije, video i foto materijale, kontakte i korespondenciju s drugim kompanijama. Cijena materijala iznosi 15 bitcoina i navodno je već netko kupio te materijale.

Kako bi dokazali da je riječ o pravim materijalima, hakeri besplatno daju datoteku s 50 MB sadržaja u kojoj se nalaze dokumenti koji su označeni kao "NATO povjerljivo", "NATO ograničeno", "NATO tajna" i slično. Nije poznato jesu li se ovih materijala dokopali samo iz jednog ili više izvora. Među tim dokumentima navodno se nalaze i obavještajni podaci poput osobnih podataka, brojeva telefona GPS koordinata osobe koja se nalazila u centru misije američke zračne divizije koja je održana u Estoniji prije dvije godine.

Ruski hakeri Njemačkoj prijeti vrlo velika opasnost od kibernetičkih napada na financijske institucije

To je tip informacija za koje NATO ne želi da završe u javnosti, rekao je jedan bivši službenik NATO saveza za BBC na kojem naglašavaju kako se spomenuti podaci ne mogu službeno potvrditi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju