"To je tip informacija za koje NATO ne želi da završe u javnosti": Provodi se istraga nad hakerskim napadom na vojnu kompaniju

Iako iz MBDA kažu kako ukradeni podaci nisu tajni i povjerljivi, navodno je ipak riječ o podacima koji nisu za svačije oči.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2022. / 13:01

Land Ceptor CAMM (Foto: MBDA)

NATO je pokrenuo istragu oko tajnih dokumenata koje hakeri prodaju na crnom tržištu, a vezani su uz europskog proizvođača naoružanja MBDA Missile Systems. Prema trenutačno dostupnim podacima, čini se da su se hakeri dokopali vojnih dokumenata koji nisu namijenjeni javnosti i uključuju nacrte vojnog vozila koje se koristi u ukrajinsko-ruskom ratu.

Hakeri Kibernetički napadi koje je Rusija potiho pokrenula prije same invazije na Ukrajinu napravili su štetu koju nitko nije očekivao

Riječ je o vojnom vozilu Land Ceptor CAMM koje je nedavno poslano u Poljsku, kao pomoć Ukrajini i koristi se u operacijama. Iz MBDA pokušali su smiriti situaciju te kažu da je njihova interna istraga pokazala kako nije riječ o podacima koji se trebaju označiti kao tajni i povjerljivi. Ipak, potvrdili su da su bili žrtve hakera koji su se podataka dokopali s vanjskog tvrdog diska u Italiji te da surađuju s tamošnjim vlastima, a istraga je navodno fokusirana na jednog od dobavljača kompanije.

Podaci o MBDA Missile Systemsu, vodećem europskom proizvođaču raketnih sustava i jednom od najvećih na svijetu, nalaze se među datotekama teškim čak 80GB koje kibernetički kriminalci prodaju na forumima. Ti podaci uključuju i tajne informacije o zaposlenicima kompanije koja je sudjelovala u razvoju “zatvorenih vojnih projekata”, kao i dokumentaciju, dizajn, prezentacije, video i foto materijale, kontakte i korespondenciju s drugim kompanijama. Cijena materijala iznosi 15 bitcoina i navodno je već netko kupio te materijale.

Kako bi dokazali da je riječ o pravim materijalima, hakeri besplatno daju datoteku s 50 MB sadržaja u kojoj se nalaze dokumenti koji su označeni kao "NATO povjerljivo", "NATO ograničeno", "NATO tajna" i slično. Nije poznato jesu li se ovih materijala dokopali samo iz jednog ili više izvora. Među tim dokumentima navodno se nalaze i obavještajni podaci poput osobnih podataka, brojeva telefona GPS koordinata osobe koja se nalazila u centru misije američke zračne divizije koja je održana u Estoniji prije dvije godine.

Ruski hakeri Njemačkoj prijeti vrlo velika opasnost od kibernetičkih napada na financijske institucije

To je tip informacija za koje NATO ne želi da završe u javnosti, rekao je jedan bivši službenik NATO saveza za BBC na kojem naglašavaju kako se spomenuti podaci ne mogu službeno potvrditi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti