Upozorenje stručnjaka za sigurnost: Hakeri imaju novu metu napada

I hakeri žele iskoristiti popularnost NFT-a te autorima nezamjenjivih tokena šalju mailove s poveznicom na malware koji im može ukrasti podatke s računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2022. / 12:24

NFT, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako je NFT tržište u velikom padu, na njemu se i dalje okreće veliki novac, a s obzirom na to da se kao NFT za veliki novac prodaje sve i svašta, mnogi pokušavaju ući na to tržište i nadati se da će im se posrećiti, odnosno da će njihovi radovi nekom biti zanimljivi pa će za njih platiti milijune. Iako su takvi slučajevi rijetki, brojni medijski natpisi o brzom bogaćenju na NFT-u “nagovorili” su digitalne umjetnike da barem pokušaju plasirati svoje radove kao nezamjenjive tokene na tržište.

NFT Bilo je dobro dok je trajalo: Je li NFT groznica na svome kraju?

No osim onih željnih brzog novca, na ovom tržištu svoju priliku vide i kibernetički kriminalci. Kako upozoravaju iz tvrtke za sigurnost Malwarebytes, sve je veći broj napada u kojima se iskorištava naivnost autora NFT sadržaja.

Naime, neki od njih dobili su poziv od ekipe koja predstavlja “Cyberpunk Ape Executives” - s obzirom na to da su NFT majmuni jako popularni, ovo ime zvuči kao nekakva kolekcija nezamjenjivih tokena. U poruci se hvali primatelje i njihov dosadašnji rad i NFT kolekcije te ih se poziva da sudjeluju u novom projektu u okviru kojeg će “stvarati neodoljive NFT likove”.

Vaši likovi bit će važan dio našeg NFT svemira, stoji u poruci, a u njoj se nalazi i poveznica na stranicu s koje je potrebno preuzeti jednu datoteku. U datoteci se nalaze tri GIF-a, ali i jedna .EXE datoteka koja, ako se pokrene na računalu, krade podatke pohranjene na njemu. Također, s njihovih se računa tada šalju nove phishing poruke osobama s liste kontakata kako bi se povećao broj zaraženih računala.

NFT tenisice Sulude cijene virtualnih tenisica: Najskuplji model plaćen je 130 tisuća dolara

Iako ovakvi napadi nisu neuobičajeni, na stranici Futurism naglašavaju kako do sada hakeri nisu toliko ciljali NFT tržište, no s rastom popularnosti, čini se kako i to postaje nova i zanimljiva meta. Također, iz Malwarebytea upozoravaju da, iako su napadi usmjereni na pojedinačne osobe, veliki je rizik i za kompanije i organizacije, pogotovo ako se prevarantski mailovi otvaraju na poslovnim računalima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti