Hrvati svojim interesom "srušili" poznati servis koji prati potrese diljem Europe

Građani Zagreba i okolice u potrazi za informacijama uspjeli su preopteretiti sustav Europsko-mediteranskog seizmološkog centra. No oni im to nisu uzeli za zlo.

Martina Čizmić | 24.03.2020. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je u rano nedjeljno jutro snažan potres probudio Zagrepčane i istjerao ih iz njihovih toplih kreveta, brojni su informaciju o tome što se dogodilo potražili na internetu. Kako je hrvatski Seizmološki zavod također pretrpio određena oštećenja i njihovi su serveri bili nedostupni, građani su se okrenuli prvom sljedećem izvoru informacija - European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC). 

EMSC zahvaljujući svojoj mreži senzora diljem Europe i Mediterana, može gotovo u stvarnom vremenu detektirati potrese i informirati o tome javnost. Ova neprofitna i nevladina organizacija tako uspješno djeluje od 1975. godine. 

No u nedjelju je velik interes građana Hrvatske uspio zagušiti čak i njihove servere. Kako su napisali na svom Twitteru, u samo 4 minuta nakon potresa uspjeli su zabilježiti 1000 svjedočanstava iz Zagreba i okolice vezanih za potres, a osim tekstualnih, građani su im slali i fotografije te videoporuke. 

 

I dok su građani pokušavali pronaći malo mira i raščistiti što se urušilo, u EMSC-u su i dalje bilježili podrhtavanja te slali obavijesti putem svoje aplikacije za pametne telefone i Twittera. Za mnoge je građane ta kratka poruka bila dokaz da ne umišljaju da se tlo ispod njih stalno trese. Za druge umirujuća poruka da iako se trese, nije tako strašno kao onaj prvi, najjači potres.

Za sve one koji žele detaljan popis potresa i njihovih jačina, tu je hrvatski Seizmološki zavod koji objavljuje često na Twitteru, ali i na svojim službenim stranicama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti