Hrvatima su dvije stvari najvažnije prilikom odabira operatera

Navike korištenja elektroničkim komunikacijskim uslugama u Hrvatskoj nisu se znatno promijenile tijekom posljednje tri godine.

Hina | 25.01.2024. / 12:58

Ruter (Foto: Getty Images)

Hrvatski građani su u 2023. od usluga elektroničkih komunikacija nastavili najviše koristiti govorne usluge u mobilnoj mreži, pristup internetu putem fiksne mreže i IPTV uslugu, izvijestili su iz regulatora HAKOM-a na temelju svog istraživanja o navikama korištenja tih usluga u 2023.

Istraživanje su proveli krajem 2023. na uzorku od oko tisuću punoljetnih građana (od 18 do 65 godina), utvrdivši da se navike korištenja elektroničkim komunikacijskim uslugama u Hrvatskoj nisu znatno promijenile tijekom posljednje tri godine, posebice u najviše korištenim uslugama.

Porast 'iskustva' kibernetičkog napada

Stefan Nabialczyk, Monika Majstorović i Jiří Dvorjančanský Domaći telekom dogovorio strateško partnerstvo s jednom od vodećih streaming platformi

Većina ispitanih ili 77 posto rekla je da uslugu pristupa internetu u kućanstvu ima u sklopu paketa usluga, a njih čak 92 posto smatra da tako imaju sve potrebne usluge, što je 3 posto više nego u prethodne dvije godine, kažu iz HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti).

Nadalje, 17 posto ispitanih ili tri posto više nego godinu ranije je unatoč poduzimanju određenih sigurnosnih aktivnosti ipak 'iskusilo' neki oblik kibernetičkog napada ili "cyber bullyinga". Kako bi održali sigurnost na internetu, ispitanici su navodili da najčešće izbjegavaju preuzimanje aplikacija iz nepoznatih izvora, koriste sigurne lozinke, štite osobne podatke i ne stupaju u kontakt s nepoznatim osobama

U kućanstvima gotovo svi na kućnom Wi-Fi i mobitelima

U kućanstvima internetski korisnici najviše, njih 91 posto, koristi kućnu Wi-Fi mrežu, dok se putem mobilne spaja njih 55 posto. Od uređaja za spajanje na internet, njih 95 posto koristi pametne telefone, a nešto manje, 84 posto, prijenosna računala, dok stolna računala sve manje, u 2023. svega 44 posto ispitanih.

Internet za 88 posto ispitanih služi za čitanje elektroničke pošte, zatim za njih 85 posto za praćenje društvenih mreža, a za 83 posto za glasovne i video pozive tim putem. Iz HAKOM-a ističu i podatak da je više od 50 posto ispitanika u istraživanju reklo da bi ubuduće internet željeli više koristiti za rad na daljinu, a njih 38 posto i za obrazovanje.

Bolja Hrvatska - 2 Posluju u 90 zemalja, a surađivali su čak i s američkom vladom: "Ponosan što možemo pokazat da su Hrvati sposobni napraviti takve stvari"

Kod biranja operatora i dalje je za najviše korisnika, 78 posto, najvažnija brzina interneta te niska cijena paketa usluga, za njih 74 posto. Više od 60 posto ispitanika promijenilo je operatora jednom ili više puta, a 54 posto ih je najčešćim razlogom za to navela nižu cijenu konkurencije, pri čemu ih je oko 37 posto reklo da nije sigurno bi li promijenilo operatora kod povećanja cijene do 10 posto.

Njih 32 posto navelo je i da nisu spremni platiti više za brži internet, a istraživanje je pokazalo i da trećina ispitanih nikada nije ni provjerila brzinu interneta te da ih je više od 50 posto od operatora dobilo informacije o maksimalnoj i uobičajenoj brzini.

U 2023. zabilježena je i relativno visoka razina zadovoljstva uslugama, 55 posto ispitanih korisnika kontaktiralo je korisničke službe više puta u godini, u čemu su više bili zadovoljni kvalitetom odgovora nego brzinom javljanja tih službi, pokazuje HAKOM-ovo istraživanje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti