Hrvatski startup predstavio zanimljivu edukativnu platformu za IoT

Učenici, studenti ili profesori mogu uz hardverski modul koristiti besplatne edukacijske materijale i s lakoćom svladati većinu područja vezanih za internet stvari.

Martina Čizmić | 03.10.2019. / 08:24

IoTaap razvojni proces (Foto: MVT Solutions)

Internet of Things igrat će veliku ulogu u našim životima u budućnosti. Za većinu stvari nećemo ni biti svjesni da se temelji na IoT-u. No da bi se to dogodilo, oni koji razvijaju IoT rješenja prvo moraju naučiti kako s tom tehnologijom raditi.

Zato je veoma zanimljiva edukativna platforma koju je predstavio zagrebački startup MVT Solutions. Radi se o edukativnoj razvojnoj platformi za internet stvari – IoTaaP, koja je prvi put predstavljena na finalu PowerUp natjecanja održanog u Pragu 2018. godine.

Osnivač MVT Solutionsa Ivan Golubić istaknuo je kako se današnja tehnologija mijenja nevjerojatnom brzinom, ali i posred svih nevjerojatnijih napredaka postoje ljudi koji i dalje vide beskrajan neiskorišteni potencijal.

Ivan Golubić (Foto: MVT Solutions)

Vjerojatno nema područja na kojem je takav potencijal jasniji nego kod interneta stvari. IoTaaP je razvojna platforma koja će inženjerima omogućiti razvoj novog hardvera i softvera te im otvoriti cijeli niz mogućnosti kako bi svoje nevjerojatne ideje proveli u djelo. Koristeći IoTaaP, svi mogu mnogo naučiti o internetu stvari i razvijati nove proizvode, ali i pridonositi zajedničkoj dokumentaciji koja je besplatno dostupna za sve te u potpunosti iskoristiti sav potencijal interneta stvari, ističe Golubić te dodaje kako je ta razvojna platforma podijeljena je u nekoliko kategorija - razvojnu, edukativnu i cloud.

Primjena IoTaaP-a u svrhu razvoja omogućava tvrtkama i pojedincima da s pomoću razvojnog hardverskog modula nazvanog IoTaaP Magnolia i besplatne dokumentacije dostupne online razvijaju nove proizvode, koji onda mogu biti direktno monetizirani. Sam IoTaaP Cloud zamišljen je kao inovativna platforma koja osigurava korisnicima bezbrižno korištenje različitih resursa poput pohrane i obrade podataka, upravljanja na daljinu i sl., dok je njezino postavljanje potpuno automatizirano, dodaje Golubić. 

IoTaap robot Kai (Foto: MVT Solutions)

Posebno ističe kako je velika pažnja posvećena edukativnoj komponenti IoTaaP razvojne platforme. Učenici, studenti ili profesori mogu uz hardverski modul koristiti besplatne edukacijske materijale i s lakoćom svladati većinu područja vezanih za internet stvari. Uz robota nazvanog KAI (Knowledge And Innovation), korisnici mogu na jednostavan i interaktivan način shvatiti kako funkcionira IoT sustav, potpuno sami izraditi svog pametnog robota upravljanog na daljinu ili pak stvarati potpuno nove proizvode i tehnološka rješenja te ih dijeliti sa zajednicom.

IoTaaP je trenutačno moguće prednaručiti, a prve su isporuke planirane početkom studenog ove godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti