Hrvatska aplikacija za mentalno zdravlje spremna je osvojiti svijet

Aplikaciju je do sada preuzelo preko 5000 korisnika diljem svijeta, iako je trenutno najveći broj korisnika iz Hrvatske i regije. Do danas su se korisnici angažirali u preko 70 000 vježbi.

Martina Čizmić | 19.10.2021. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija, potres, neizvjestnost i brojni drugi stresni događaji koji su obilježili proteklih godinu i pol, mnogima su u potpunosti promijenili život. Depresija, stres, ali i drugi problemi s mentalnim zdravljem potaknuli su građane da potraže pomoć. 

Bez obzira na teške periode u kojima je ključno brinuti za mentalnu higijenu. Mentalno zdravlje je nešto o čemu bismo morali svakodnevno voditi računa, jer time održavamo svoje zdravlje koje bi uvijek trebalo biti na prvom mjestu. Svakodnevni stres je prisutan, bio on vezan uz posao koji radimo ili uz neku obiteljsku situaciju. Ne znaju se svi jednako nositi s lošim situacijama ili neugodnim emocijama.

Depresija (Foto: Getty Images) 5 načina kako pametnim telefonom poboljšati svoje mentalno zdravlje

Upravo tu nastupa NAOMI – virtualna asistentica za mentalno zdravlje. Riječ je o hrvatskoj aplikaciji koja pomaže, smiruje, smanjuje zabrinutost, poboljšava raspoloženje i spavanje te povećava samopouzdanje. Naomi mobilna aplikacija ima više od 50 različitih tehnika koje pomažu kada je riječ o stresu i neugodnim stanjima. Unutar aplikacije, svaki korisnik ima vlastiti korisnički profil u kojem se nalaze grafički prikazi njegovog napretka i dnevnički zapisi koje korisnik redovito upisuje u različite dnevnike. Interaktivne vježbe koje sadrži Naomi, temeljene su na znanstveno dokazanoj kognitivno – bihevioralnoj psihoterapiji.

Sandro Kraljević, Nikolina Šaravanja i Marino Šabijan, mladi su entuzijasti koji stoje iza ove zanimljive priče. Sadržaj i dizajn aplikacije se razvijao i testirao preko godinu dana, dok je samo programiranje aplikacije započelo ove godine i trajalo 6 mjeseci nakon čega je bila lansirana prva verzija NAOMI. U međuvremenu je lansirana engleska verzija aplikacije, korisničko iskustvo aplikacije unaprijeđeno i nadograđeno s novim mogućnostima te su mnogi bugovi popravljeni.

Investitor u projekt je Fil Rouge Capital koji je investirao ukupno 60. 000 eura. Aplikaciju je do sada preuzelo preko 5000 korisnika diljem svijeta, iako je trenutno najveći broj korisnika iz Hrvatske i regije. Do danas su se korisnici angažirali u preko 70 000 vježbi.

Depresija (Foto: Getty Images) Znanstvenici upozoravaju: Pandemija utječe na psihičko i fizičko zdravlje Hrvata, pogotovo onih koji imaju post-COVID sindrom

Uslijed novonastalih okolnosti u svijetu odlučili smo pomoći drugima da lakše upravljaju stresom i svojim neugodnim emocijama. Primijetili smo da se ljudi teško nose s visokom razinom anksioznosti, potištenosti, ljutnje i frustracije, te imaju probleme sa spavanjem. Vidjeli smo da nisu svi spremni potražiti pomoć (iako im je potrebna), zbog čega je najbolje rješenje bilo stvoriti mobilnu aplikaciju za mentalno zdravlje. Osobno me oduvijek me zanimao digitalni svijet te mi je jedan od dugoročnih karijernih ciljeva u što većoj mjeri spojiti psihologiju s tehnologijom. Bila mi je velika želja okušati se u kreiranju neke aplikacije za psihološku pomoć, zbog čega sam odlučio pokrenuti NAOMI zajedno s dvoje dragih kolega. Nikolina i ja, oboje psiholozi i edukanti kognitivno-bihevioralne terapije, smo na sebe preuzeli sadržajni dio aplikacije, dok se Marino bavio tehničkim razvojem aplikacije zajedno s vanjskim timom programera. I tako je nastala naša NAOMI, izjavio je Sandro Kraljević, mag.psych. i suosnivač NAOMI mental wellness.

Kako ističe, aplikacija je jednostavna i zanimljiva za korištenje. Korisnik sam bira na kojem području želi raditi te se prepusti Naomi tehnikama. Sadržaj obuhvaća tehnike koje se odnose na smanjenje učestalost paničnih napadaja, tehnike opuštanja, edukativne kvizove, tehnike za poboljšanje raspoloženja, kontrolu ljutnje te mnoge druge.

Slika nije dostupna Čipovi u mozgu za mentalno zdravlje i roboti koji brinu o starijima: Kako ćemo koristiti tehnologiju za 10 godina?

Nekolicina domaćih kompanija i tvrtki već je prihvatila ovu aplikaciju te svojim zaposlenicima omogućila njeno godišnje korištenje.

'NAOMI - osobnu asistentica za mentalno zdravlje' možete preuzeti putem Google Play-a ili App Store-a, a besplatna verzija aplikacije dostupna je svima, dok premium verzija otključava 80% dodatnog sadržaja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti