Hrvatska će na Euru igrati s posebnom loptom: Trebala bi omogućiti brže i točnije sudačke odluke

Na Euru će se odigrati ukupno 51 utakmica, a na svim terenima tijekom tog nogometnog mjeseca koristit će se nova Adidasova lopta nazvana FUSSBALLLIEBE.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2023. / 13:37

FUSSBALLLIEBE (Foto: Adidas)

Kada smo saznali protivnike u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, teško se mogao naći koji skeptik koji je razmišljao da se nećemo plasirati Euro. Ulogu favorita skupine Hrvatska je na kraju opravdala, iako puno teže i s puno više problema nego smo očekivati i nadali se. Ipak, na kraju je jedino važno da se reprezentacija plasirala na Euroi sada u miru možemo čekati izvlačenje skupina za prvenstveno.

Lopta Al Rihla Dosta o nogometu, 'ajmo malo o lopti: Evo zašto će Al Rihla zauvijek promijeniti najvažniju sporednu stvar na svijetu

EURO počinje 14. lipnja,a u Njemačkoj će se odigrati ukupno 51 utakmica te će se na svim terenima tijekom tog nogometnog mjeseca koristiti nova Adidasova lopta nazvana FUSSBALLLIEBE. Službena lopta EURO-a 2024, čije ime znači ljubav prema nogometu, predstavljena je prošli tjedan, a zahvaljujući tehnologiji kojom je opremljena, trebala bi značajno olakšati donošenje odluka sucima na terenu. Odluke bi trebale biti ne samo točnije, već i brže pa vjerujemo kako se na nadolazećem prvenstvu neće previše pričati o suđenju, već ponajviše o nogometu.

FUSSBALLLIEBE (Foto: Adidas)

Naime, kao i lopta koja se koristila na SP-u u Kataru, i FUSSBALLLIEBE opremljena je posebnim čipom i tehnologijom Connected Ball. Tehnologija je bazirana na senzoru smještenom u samoj lopti koji bilježi podatke 500 puta u sekundi, a sinkronizirana je s kamerama koje se nalaze na stadionu za projiciranje 3D grafike prilikom donošenja odluke o zaleđu. Kamere prate pozicije svih igrača na terenu, a zahvaljujući senzoru u lopti, može se izračunati točno vrijeme dodira, tj. udarca lopte i pozicija svih igrača u to vrijeme. Sa svim tim podacima više nije potrebno manualno povlačenje crta za donošenje odluka o zaleđu, već je sve prepušteno tehnologiji.

Brže odluke o zaleđu

Iz Adidasa kažu da će tehnologija omogućiti donošenje ispravne odluke o zaleđu u roku od samo 25 sekundi, što je značajno kraće u odnosu na današnji prosjek od čak 70 sekundi. Također, tehnologija će pružiti i 3D animaciju zaleđa koja će biti odmah vidljiva i gledateljima na stadionu i ispred malih ekrana.

Osim donošenja odluke o zaleđu, Adidasova lopta dokazala se i u drugim situacijama. Podsjetimo, upravo je zahvaljujući ovoj tehnologiji dokazano kako Christiano Ronaldo nije dirao loptu prilikom drugog gola na utakmici protiv Urugvaja na SP-u te je nakon analize podataka iz lopte u strijelce, umjesto Ronalda, upisan Bruno Fernandes. Također, zahvaljujući tom čipu lako se može identificirati svaki dodir igrača s loptom, što je naročito važno prilikom donošenja odluka o tome je li neki igrač igrao rukom ili nije u kaznenom prostoru.

Osim tehnologije, iz Adidasa su naglasili i ostale važne opcije poput “revolucionarne jezgre” koja je podešena za točnost i dosljednost, uz maksimalni oblik i zadržavanje zraka, zatim poliuretansku kožu s mikro i makro teksturama koja poboljšava aerodinamiku, a naglasili su i korištenje održivih materijala na biološkoj bazi.

FUSSBALLLIEBE (Foto: Adidas)

Prilikom predstavljanja novu je loptu komentirao i tehnički direktor i šef nogometnog sektora UEFA-e Zvonimir Boban koji je rekao kako ova organizacija želi da svaki aspekt, od terena do opreme, podržava najviše standarde kvalitete i izvedbe. 

Kao i uvijek, uvjereni smo da će Adidasov FUSSBALLLIEBE obilježiti još jedan korak u našoj zajedničkoj posvećenosti izvrsnosti, rekao je Boban.

Nova lopta Wilson razvio revolucionarnu košarkašku loptu: Izgleda, teži i skače poput obične lopte, ali je potpuno drugačija

Iako se umjetna inteligencija za pomoć pri odlučivanju o zaleđu koristi i na utakmicama Lige prvaka, u njoj se ipak ne nalazi čip, odnosno Connected Ball Technology i u tome je najveća razlika ove lopte u odnosu lopte koje se koriste u LP i europskim nogometnim ligama. Cijena FUSSBALLLIEBE-a u prodaji iznosi 150 eura, no treba naglasiti kako se u prodaji neće pojaviti lopta s čipom i spomenutom tehnologijom.

Izvor: Adidas
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti