Wilson razvio revolucionarnu košarkašku loptu: Izgleda, teži i skače poput obične lopte, ali je potpuno drugačija

Lopta je već debitirala na All-Star vikendu na natjecanju u zakucavanjima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2023. / 15:52

Nova lopta (Foto: Wilson Sporting Goods)

Iza ljubitelja NBA-a još je jedan All-Star vikend, vrijeme tijekom kojeg se najbolji košarkaši lige druže i zabavljaju te odigraju, kako je to komentirao trener Mike Malone, “najgoru utakmicu u povijesti” jer i s najvećim zvijezdama košarka bez obrane sa šutevima s polovice terena nije zabavna. No jedna od stvari koja će se pamtiti s ovogodišnjem All Stars vikenda odnosi se na natjecanje u zakucavanju i pri tome ne mislimo samo na iznenađujućeg pobjednika ovog natjecanja Maca McClunga za kojeg je prije toga malo tko čuo.

  Slika nije dostupna Može li jedan pametni prsten zaštititi NBA igrače od koronavirusa?

Naime, jedan od sudionika tog natjecanja KJ Martin zakucao je s potpuno novom, mogli bi reći i revolucionarnom loptom nazvanom 3D Airless Prototype Basketball. Ova inovacija kompanije Wilson nije samo prva lopta koja je napravljena putem 3D printera, već je riječ o bezzračnoj lopti rešetkastog dizajna koja je napravljena od posebne vrste polimera presvučene crnom bojom

Ekipa iz Wilsona prvo je dizajnirala loptu putem CAD sustava i taj dizajn snimila kao datoteku za 3D printanje. Za samo printanje zadužena je kompanija EOS koja surađuje s tvrtkama iz aeronautičke, automobilske i medicinske industrije, a posebno je zanimljiv način na koji je sama lopta isprintana. Naime, pri printanju nije se koristila klasična metoda postavljanja pojedinačnih slojeva jedan na drugi, već pisači EOS-a koriste drukčiju metodu stavljanja prašine od smole koju stapaju na projektiranim točkama laserom, dok se konačna obrada sastoji od zatvaranja praha, bojenja bijele lopte u crno i, naravno, urezivanja logotipova NBA lige te Wilsona na njenu površinu.

Nova lopta (Foto: Wilson Sporting Goods)

Rezultat dobiven takvom metodom prilično je impresivan te se nakon “rigoroznog testiranja” pokazalo kako je Wilsonova bezzračna lopta gotovo pa iste veličine, težine i odskoka kao i službena lopta s kojom se igra u NBA-u, no nju nećete morati pumpati te bi trebala duže trajati.

  Shaquille O'Neal Legendarni Shaq jasno i glasno: Esportaši su u rangu profesionalnih sportaša u NBA ili NFL

Ipak, nemojte očekivati da ćete ovu loptu tako skoro vidjeti na terenu. Kako stoji u službenom priopćenju, 3D Airless Prototype Basketball pokazuje “zajedničku želju za inovacijom” Wilsona i američke profesionalne košarkaške lige te NBA trenutačno ne namjerava zamijeniti službenu Wilsonovu loptu s 3D printanom bezzračnom loptom. Barem ne još neko vrijeme.

Izvor: Gizmodo

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti