Predstavljena aplikacija "Stop COVID-19" - dobrovoljna, anonimna i kratkotrajna

Aplikacija "Stop COVID-19" dobrovoljna je, a za njezino korištenje treba unijeti svoje podatke, aktivirati aplikaciju i potom se nadati da su i drugi oko vas učinili isto.

Martina Čizmić | 27.07.2020. / 16:41

Galerija

Nakon mjeseci osmišljavanja i izrade aplikacija "Stop COVID-19" danas je službeno predstavljena u Ministarstvu zdravstva. 

Kako je prilikom predstavljanja istaknuo ministar Vili Beroš, sredinom srpnja na europskom nivou dogovoreno je da će aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom međusobno biti kompatibilne i interoperabilne. 

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar zdravstva Vili Beroš (Foto: DNEVNIK.hr)

Do danas je 10-ak članica EU lansiralo svoje aplikacije, od kojih većina koristiti zajednički Google/Apple servis. Cilj ove naše mobilne aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, pojasnio je ministar Beroš. 

Potrebno je naglasiti da je aplikacija dobrovoljna, transparentna i privremena. Nakon što prođe opasnost od pandemije više se neće moći koristiti. Te da je kibernetički sigurna. Koristi se Bluetooth tehnologija, ne prikupljaju se nikakvi osobni podaci. Osigurana je interoperabilnost i samo je pitanje vremena kad će se obvezati sve one koji prelaze granice na njeno korištenje, istaknuo je Beroš. 

Dodao je kako u EU već desetak zemalja koristi neki oblik ovakve aplikacije, također na dobrovoljnoj bazi, te se iz dana u dan broj korisnika u tim zemljama povećava. Izrazio je nadu da će se isto dogoditi i u Hrvatskoj. 

Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić istaknuo je kako je aplikacija već dostupna u Google Play trgovini za Androi idza iOS uređaje u App Storeu. 

Aplikacija koristi Bluetooth tehnologiju koja je ugrađena u sustave Googlea i Applea, ali i kako bi potrošnja baterije bila što manja. Mobiteli izmjenjuju ključeve i svi takvi podaci su zabilježeni isključivo na mobilnim uređajima. Temeljni parametri su 2 metra i 15 minuta. Ne traže se osobni podaci, pojasnio je Bilić. 

Korištenje aplikacije "Stop COVID-19" bit će dobrovoljno, a građani koji ju instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni (odnosno njihov mobilni uređaj) bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od bolesti COVID-19. Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu virusom SARS-CoV-2.

Aplikacija Stop COVID-19 - 2 (Foto: Zimo)

Aplikacija ćeomogućiti osobi koja je oboljela od bolesti COVID-19 da na anoniman način obavijesti druge korisnike aplikacije s kojima je bila u kontaktu o mogućoj izloženosti zarazi bolesti COVID-19.

Kako bi izbjegli bilo kakvu zloupotrebu, osobe za koje se utvrdi da su zaražene, trebale bi u aplikaciju upisati poseban kod koji će im dati njihov liječnik ili epidemiolog. Ti se kodovi peridoički provjeravaju i uvrštavaju u sustav. 

Bilić je istaknuo kako je autor ove aplikacije APIS, ali i da će sav kod uskoro biti objavljen kako bi svi mogli vidjeti točno kako je osmišljena aplikacija. 

Kako su prošlog tjedna priopćili iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, oni su aktivno analizirali elemente tehničke funkcionalnosti same aplikacije, njezinu usklađenost s GDPR-om te dogovorili daljnju suradnju na razvoju aplikacije. Također, dogovorili su i daljnju provjeru aktivnih i planiranih funkcionalnosti aplikacije te njihovu usklađenost s uredbama o zaštiti osobnih podataka.

Epidemiolog Tomislav Benjak Epidemiolog Tomislav Benjak (Foto: DNEVNIK.hr)

Epidemiolog Tomislav Benjak, koji se surađivao na razvoju aplikacije, istaknuo je kako je već više od 3000 liječnika uključeno u aplikaciju, što kroz unos podataka, što kroz pripremu za unos koda zaraženih osoba. 

Računamo na svijest građana da će unijeti taj kod. Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim dobit će tri razine informacije (visina rizika i preporuka što dalje), pojasnio je Beljak te dodao kako su parametri i tekstovi obavijesti usuglašeni sa kolegama iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izazov je bio osmisliti poruke koje će dobivati ljudi temeljem točno određenih parametara. Vodili smo računa da to bude distanca - manje od dva metra, dulje od 15 minuta unatrag 48 sati. To je, primjerice, visoki rizik, pojasnio je Beljak. 

Slika nije dostupna Hoćete li je koristiti? Aplikacija za praćenje kontakata trebala bi biti dostupna u Hrvatskoj kroz dva tjedna

Nije nam cilj ljude tjerati, već ih senzibilizirati i djelovati na njihovu savjest jer čuvajući sebe, čuvaju i svoju obitelj i zdravlje nacije. Bilo je govora da li učiniti ovu aplikaciju obaveznom. Naravno, ukoliko se promijene okolnosti ove epidemije, o tome će se raspravljati. Mi ćemo apelirati na one savjesne pojedince, pogotovo one koji su tehnološki vještiji, da koriste ovu aplikaciju, poručio je na kraju ministar Beroš te najavio da će uskoro krenuti i edukativna kampanja koja će pozivati građane da instaliraju aplikaciju i tako pomognu u praćenju zaraženih kontakata.

Božinović: Aplikacija je sigurna

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je mobilna aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, "Stop COVID-19" sigurna i da je prošla sve potrebne certifikate.

Europska komisija je rekla da zdravstvene vlasti u svakoj državi članici trebaju biti te koje upravljaju tom aplikacijom. Pojednostavljeno rečeno, to je komunikacija između dva mobitela, pri čemu onaj koji eventualno dobije poruku da je bio u blizini osobe koja je zaražena ne zna tko je ta osoba, a osoba koja je zaražena može aktivirati tu aplikaciju samo ukoliko to želi, kazao je Božinović uoči Predsjedništva HDZ-a.

Prema tome, kaže, nitko treći ne može znati ništa o njihovoj komunikaciji. Ne može biti sigurnije, uostalom aplikacija je prošla sve potrebne certifikate, dodao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti