Hrvatska IT tvrtka s njemačkim partnerom "uči" buduće njemačke vozače sigurnoj vožnji

Umjesto učenja, cijeli proces ovladavanja prometnim pravilima izgleda poput - videoigre.

Martina Čizmić | 06.05.2022. / 12:45

Aplikacija za autoškole Streamways (Foto: Streamways)

Polaznici njemačkih autoškola nemaju lak posao. Kako bi uopće dobili priliku polagati teorijski dio ispita, moraju točno riješiti 1300 pitanja o propisima i pet puta uspješno položiti simulaciju samog ispita. 

No, cijeli bi proces uskoro mogao biti puno ugodniji i pomalo ličiti na - videoigru. Naime, hrvatska IT tvrtka Q je u suradnji s njemačkim startupom Streamways razvila mobilnu i web aplikaciju koja će pomoći mladim generacijama i polaznicima njemačkih autoškola da lakše svladaju teorijski ispit. Rješenje je lansirano početkom veljače, a trenutno ga koristi već preko 30 autoškola u Njemačkoj.

Bolja Hrvatska: Gejming industrija - 1 Uspjeh o kojem se sanja: Američki gigant koji proizvodi video igre povjerio je hrvatskoj tvrtki dvije svoje najjače lige

Kako ističu osnivači Streamwaysa, Christian Karstoft i Magnus Werner, na ideju su došli tijekom polaganja svog vozačkog ispita, kada su primijetili kako je sustav polaganja vozačkog ispita u Njemačkoj zastario i obratili se zagrebačkoj agenciji Q, koji je u suradnji s njima napravio platformu koja znatno olakšava polaganje vozačkih ispita i čini ga zabavnim. Tako čitav proces ne izgleda kao učenje, već igra, a i svaki polaznik može birati kojim tempom želi učiti, dok instruktori vožnje mogu pratiti napredak svojih učenika.

Prilikom izrade ove aplikacije glavni izazov nam je bio povećati motivaciju i zainteresiranost polaznika za učenje, ali i da pronađemo način kako ih angažirati da savladaju vožnju na zanimljiviji način. Dakle, fokus našeg projekta bio je osnaživanje mladih da se osjećaju slobodnije dok stječu znanje kroz najbolje digitalno obrazovno iskustvo, istaknuo je CEO Q-a Filip Ljubić.

Ova je platforma trenutno dostupna u njemačkim autoškolama, a polaznicima je na raspolaganju web i mobilno izdanje. Svaka lekcija ima svoj video u duljini od 3 minute u kojima polaznicima pojašnjava teorijski dio prometnih propisa i pravila. Streamways je optimizirao aplikaciju kako bi korisnike motivirao na kontinuirano učenje, zbog čega nakon svake lekcije rješavaju kviz vezan uz gradivo. Istovremeno, Q je radio na dizajnu i brendingu platforme, patentirao je desktop i mobilnu verziju aplikacije za polaznike, kao i desktop verziju za autoškole i administratore.

Bolja Hrvatska: Dva uspješna poduzetnička puta Dva hrabra mlada bračna para ušla u rizik i ostvarila uspjehe: Pametne naočale za gluhe i edukativna aplikacija za djecu

Aplikacije koje su prethodno bile dostupne korisnicima nisu bile razvijene za mlade ljude koji su odrasli s digitalnim tehnologijama. U Njemačkoj preko milijun ljudi svake godine polaže vozački ispit, a svladavanje gradiva putem aplikacije je obavezno. Zato smo odlučili razviti rješenje uz koje će krajnjim korisnicima pomoći u lakšem svladavanju teorije, dodao je Christian Karstoft Madsen, suosnivač i CEO Streamwaysa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti