Hrvatska je dobila prvu aplikaciju za pomoć osobama s dijabetesom - DiaHelp

DiaHelp je prva hrvatska i u svijetu jedinstvena, sasvim besplatna, aplikacija za pomoć osobama s dijabetesom. Čine je mobilna aplikacija i portal za lociranje, povezivanje i informiranje dijabetičara pomoću virtualne zajednice osoba s dijabetesom, njihovih obitelji i prijatelja.

G. B. | 30.10.2021. / 12:21

Hrvatska je dobila prvu aplikaciju za pomoć osobama s dijabetesom - DiaHelp.

Dijabetes je u Hrvatskoj 2020. godine bio treći uzrok smrti među bolestima. DiaHelp aplikacija osmišljena je tako da osigurava brzu i učinkovitu pomoć u slučaju gubitka medicinskih pomagala o kojima ovisi život dijabetičara, u akutnim i po život opasnim stanjima ketoacidoze i hipoglikemije, ali i podršku i međusobno umrežavanje dijabetičara, a ujedno je i izvor najnovijih vijesti u svijetu dijabetesa u kojem je tehnološki napredak tijekom posljednjih desetljeća značajno povećao kvalitetu i produljio život bolesnika, izvjestili su suosnivači i kreatori aplikacije.

Objasnili su i kako djeluje aplikacija. Konkretno, u slučaju da član DiaHelp zajednice bude pokraden, izgubi, zaboravi ili uništi svoje pomagalo ili lijek (trakice, lancete, senzor, inzulin, igle…), uključivanjem SOS gumba na aplikaciji alarmira korisnike u blizini, s molbom za pomoć u opremi. U slučaju da se korisnik aplikacije osjeća loše, aktiviranje "Panic gumba" alarmira korisnike u blizini i šalje predefiniranu SMS poruku unaprijed odabranim članovima obitelji i prijateljima. Lokacija osobe u nevolji dio je poruke, a alarmirano može biti više osoba što povećava šansu da nužna pomoć stigne što brže.

Također, dijabetičari se mogu međusobno locirati i upoznati, razmijeniti iskustva, informacije i savjete.

Aplikacija je dizajnirana za iPhone i Android pametne telefone i dostupna na AppStoreu i Googleu Play. Nakon instalacije aplikacije na pametni telefon korisnik ili korisnica kreira profil u koji su uključeni bitni podaci o dijabetesu korisnika. Aplikacija koristi lokalni SMS sustav i najbolju dostupnu cloud tehnologiju. Popularizacija i veći broj korisnika, dijabetičara tipa 1 i tipa 2, u ovoj početnoj fazi primjene aplikacije ključni su faktori za postizanje cilja autora DiaHelpa, a taj je stvaranje široke zajednice korisnika koja si međusobno pomaže.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti