Hrvatska postala punopravna članica Dabra - međunarodne organizacije koja promiče informatiku među učiteljima i učenicima

Tijekom 2016. u projektu "Dabar" u Hrvatskoj sudjelovalo je više od 5000 učenika iz 209 osnovnih i srednjih škola

Martina Čizmić | 05.07.2017. / 14:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što se prošle godine prvi puta uključila u natjecanja u informatici i logičkom razmišljanju u sklopu međunarodnog projekta "Dabar" (Bebras), Hrvatska je i službeno primljena u punopravno članstvo ove organizacije.

International Bebras Committee, međunarodna je organizacija koja kroz organizaciju međunarodnog natjecanja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar (Bebras) je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

Natjecanje je osnovano još 2004. u Litvi sa 779 učenika, a 2016. uključivalo je 50 zemalja te više od 1.600.000 sudionika. Organizatori natjecanja Dabar za Hrvatsku su udruga "Suradnici u učenju", Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNeta. Tijekom 2016. u projektu "Dabar" u Hrvatskoj sudjelovalo je više od 5000 učenika iz 209 osnovnih i srednjih škola.

Potiče računalno razmišljanje od 1. razreda

Inicijativom Dabar potiče se razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Upravni odbor hrvatskog ogranka inicijative čine Lidija Kralj, dopredsjednica udruge "Suradnici u učenju", dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra i Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.

"U Hrvatskoj se velik broj djece, učitelja i roditelja zainteresirao za natjecanje Dabar pokazavši tako da primjećuju potrebu za poticanje djece u usvajanju digitalnih kompetencija, algoritamskog pristupa i logičkog zaključivanja. Dabar daje svima jednake prilike za sudjelovanje pa tako i najmlađi učenici mogu otkriti svoj interes za računalno razmišljanje i informatiku, a mi ćemo im pomoći da ga što bolje razviju", rekla je profesorica Kralj.

Impresivne brojke već u prvoj godini

Da je Dabar više od natjecanja, pokazao je broj prijavljenih škola i učenika, za prvo natjecanje u studenom 2016. Sudjelovalo je čak 209 škola i 5927 sudionika, čime je Hrvatska postala jedna od najuspješnijih zemalja u prvoj godini natjecanja (uz SAD, Rusiju i Njemačku).

U Hrvatskoj su se učenici natjecali u pet kategorija: MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ, MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ, KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ, MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda i GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole. Neovisno o kategoriji, učenici su morali riješiti 15 izazovnih zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta. Objavljena je i Zbirka sa 65 zadataka koji su korišteni na hrvatskom natjecanju 2016. godine.

Sudjelovanje je za sve učenike, učitelje i škole u potpunosti besplatno, a pripremati se mogu u online okruženju CARNetovog Loomena.

U 2017. hrvatski tim Dabra pripremio je također i prve zadatke za ovo međunarodno natjecanje te je svih sedam zadataka prošlo selekciju i koristit će se za ovogodišnje natjecanje u studenom.

Jedan od hrvatskih zadataka uvršten je također i među dvadeset najboljih zadataka.

Valentina Dagiene (Litva), predsjednica Bebras vijeća i pokretačica Dabra, čestitala je ovom prilikom Hrvatskoj na ulasku u punopravno članstvo, izuzetnom uspjehu u prvoj godini provođenja Dabra te posebno istaknula angažman hrvatskog tima na uključivanju najmlađih učenika. Wolgang Pohl (Njemačka) pohvalio je, pak, napore hrvatskog tima koji je u jednoj godini uključio više od 5000 učenika iz više od 200 škola, što je u rangu prvih natjecanja mnogo većih zemalja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti