Hrvatska postala punopravna članica konzorcija CERIC-ERIC

Znanstvenicima iz Hrvatske i drugih zemalja članica otvara se besplatni pristup vrhunskoj znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi.

Martina Čizmić | 02.11.2017. / 17:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska je i službeno postala punopravna članica Srednjoeuropskog konzorcija za istraživačke infrastrukture (CERIC), a odluka je potvrđena na Općoj skupštini te organizacije.

Kao glavna partnerska institucija, Hrvatsku će u konzorciju CERIC-ERIC predstavljati Institut Ruđer Bošković, vodeća znanstveno-istraživačka institucija u našoj zemlji, i to sa svojim akceleratorskim sustavom Zavoda za eksperimentalnu fiziku. U povodu punopravnog članstva Hrvatske u ovoj organizaciji Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske imenovalo je državnog tajnika dr. sc. Tomu Antičića i predstojnika Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Milka Jakšića kao hrvatske izaslanike za Opću skupštinu konzorcija CERIC-ERIC.

Institut Ruđer Bošković u radu konzorcija sudjeluje od 2014. godine, i to omogućavanjem pristupa tehnikama za karakterizaciju i modifikaciju materijala baziranih na ionskim snopovima. Ove tehnike dostupne su korisnicima iz zajednice zemalja koje čine konzorcij, a kao dopuna mogućnosti korištenja i drugih vrhunskih tehnika dostupnih znanstvenicima u ostalim partnerskim ustanovama u Austriji, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

Prof. Carlo Rizzuto, predsjednik Opće skupštine CERIC-a, i dr. Jana Kolar, izvršna direktorica CERIC-a, uključujući i ostala upravljačka tijela konzorcija, s velikim entuzijazmom pozdravili su punopravno priključivanje Hrvatske i IRB-a toj organizaciji, uvjereni u dugotrajnu i uspješnu suradnju.

Za razliku od mnogih drugih znanstveno-istraživačkih međunarodnih konzorcija, u slučaju CERIC-ERIC-a, nacionalne članarine koriste se isključivo za financiranje troškova vlastitih partnerskih institucija, stoga investirana sredstva ostaju u zemlji. Pritom se svim znanstvenicima iz Hrvatske i drugih zemalja članica otvara besplatni pristup vrhunskoj znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi konzorcija, izjavio je dr.sc. Milko Jakšić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković.

Srednjoeuropski konzorcij za istraživačke infrastrukture (CERIC-ERIC) okuplja multidisciplinarne istraživačke infrastrukture otvorene korisnicima iz područja istraživanja materijala, biomaterijala i nanotehnologije. Kroz zajednički pristup, s međunarodnom recenzijom prijedloga eksperimenata, CERIC-ERIC omogućuje istraživanja, analizu i sintezu materijala korištenjem tehnologija baziranih na fotonima, elektronima, neutronima i ionima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti