Hrvatska zaostaje za Europom u primjeni digitalnih industrija

Iako je Hrvatska još jako daleko od digitalnog društva, pojedini poduzetnici odlučili su se u potpunosti okrenuti digitalnim tehnologijama. Za to su dobili i bespovratna sredstva od Agencije za investicije.

Ivan Forjan | 29.09.2018. / 17:27

28.09.2018.
Primjena digitalnih tehnologija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Inovativan koncept 3D printanja jedna zagrebačka tvrtka razvija posljednjih desetak godina. Imamo konkretno krvožilni sustav jetre koji u biti pokazuje gdje se nalaze vene i arterije unutar organa i to je printano u jednom komadu, u jednom jedinstvenom volumenu od više materijala, više boja, objašnjava poduzetnik Amir Šećerkadić.

Kod nas u firmi ljudi su orijentirani na bavljenje nekim kreativnim zadacima, a što se tiče odrađivanja fizičkog posla, to rade strojevi, dodao je Šećerkadić.

Svoje ideje predstavili su drugim tvrtkama koje razvijaju digitalne industrije. Za dobre ideje, država je pripremila i bespovratne potpore. Kroz HAMAG-Bicro im je dodijeljeno 5 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava. Dobili su inerciju, vjetar u leđa.

Hrvatska debelo kaska za ostatkom Europe kada je u pitanju digitalizacija. Po indeksu digitalne razvijenosti zauzimamo tek 22. mjesto od 28 zemalja članica Europske unije. Sredstva koja su na raspolaganju za digitalizaciju dolaze iz EU fondova, a mi ih ne koristimo dovoljno. Oko 10, 8 milijardi eura do 2020. godine. Mi smo iskoristili 10 posto, a ugovorili 30 posto. To je malo, objašnjava Nedeljko Štefanić s fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Hrvatska u 21. stoljeću još uvijek nema niti strategiju, odnosno plan razvoja digitalne industrije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti