Hrvatske tvrtke iz Osla se vraćaju s konkretnim dogovorima i partnerstvima

Hrvatske su tvrtke, uz norveške, bile najbrojnije, a iz Osla se vraćaju s nekoliko konkretnih partnerstava i planova.

Martina Čizmić | 25.03.2019. / 09:05

Hrvatske tvrtke na konferenciji u Oslu (Foto: Christian Grotnes Halvorsen)

Prošlog se tjedna u Oslu održao zanimljiv susret i konferencija "Green Industry and Digitalisation" na kojem su se brojne tvrtke i startupovi iz Norveške susretali s potencijalnim partnerima iz cijele Europe.

Uz Norveške upravo su Hrvatske tvrtke bile najbrojnije u traženju partnera s područja zelene industrije, digitalizacije i IKT-a.

Tako su predstavnici 28 hrvatskih tvrtki imali priliku predstaviti čime se bave, što žele napraviti i kakvog partnera traže te održati direktne sastanke s potencijalnim partnerima.

Kako je bilo, jesu li kakva partnerstva na pomolu i kako im se svidjelo u Oslu upitali smo nekoliko hrvaskih sudionika ovog zanimljivog događaja.

Željeli smo se susresti s tvrtkama koje se bave autonomnim vozilima u Norveškoj, otkriva Ivan Jelušić iz Orqa te dodaje: Bilo je bolje nego što smo očekivali i već radimo na planovima za lansiranje prvog daljinski upravljanog vozila za čišćenje ulica korištenjem naše FPV tehnologije i video naočala, u partnerstvu sa norveškom tvrtkom Applied Autonomy.

Olav Mladlan, CEO Applied Autonomy s Orqa FPV naočalama (Foto: Ivan Jelušić/Privatni album)

Nisu samo u Orqai zadovoljni putem u Oslo. I u King ICT-u već stvaraju planove za buduću suradnju.

Sudjelovanje King ICT-a kao jedne od vodećih ICT kompanija u jugoistočnoj Europi na "Green Industry Innovation and Digitalistaion" predstavljalo je izvrsnu mogućnost za predstavljanje naših usluga i projekata na kojima radimo, implementaciju i integraciju naprednih ICT rješenja za različite industrije. Također, ovo je bila jedinstvena prilika za uspostavljanje suradnje s drugim partnerima na zajedničkim projektima koji se fokusiraju na digitalizaciju, sigurnost i energetsku učinkovitost, istaknuo je Dražen Pavlić iz King ICT-a.

Tražili smo partnere za istraživačke i prodajne aktivnosti u Norveškoj. Susreli smo se s nekoliko potencijalnih partnera i raspravljali o razvoju novih proizvoda te zajedničkoj suradnji. Zasigurno ćemo ostati u kontaktu s njima i započeti suradnju, istaknuo je Luka Kovačević iz osječkog Marrow Labsa.

Luka Kovačević, Marrow Labs i Bedik Bryde, Piql (Foto: Luka Kovačević/Privatni album)

Suradnja hrvatskih i norveški tvrtki mogla bi se realizirati i u brodogradnji. Tome se nadaju i na tome rade iz puljanskog Flow Ship Designa.

Mi smo tvrtka koja se bavi dizajnom brodova i tražimo partnere u brodogradnji i pomorskoj industriji kako bismo mogli raditi na komercijalnim, ali i istraživačkim projektima. Tijekom konferencije susreli smo se s nekoliko tvrtki, upoznali nove ljude i postavili temelje za buduću suradnju. Već planiramo projekt s norveškim partnerom te ćemo se prijaviti na natječaj za financiranje u sklopu Norway Grants poslovnog programa, istaknuo je Josip Andrišić iz Flow Ship Designa.

Vito Radolović iz Flow Ship Designa tijekom konferencije (Foto: Josip Andrišić/Privatni album)

Nadamo se da će hrvatske i norveške tvrtke ostvariti uspješnu suradnju te tako potaknuti i druge tvrtke da se pridruže ovakvim konferencijama.

Podsjetimo, događaj je organizirao Innovation Norway, javna organizacija koja je u Hrvatskoj, u partnerstvu s HGK zadužena za implementaciju programa „Razvoj poslovanja i inovacije“ vrijednog 22 milijuna eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti