Hrvatske zdravstvene inovacije dobivaju europsku potporu

EIT Health RIS Innovation Call podupire 20 zdravstvenih konzorcija diljem Europe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2022. / 11:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija je uvelike promijenila naše živote, a zahvaljujući tehnološkim inovacijama u zdravstvu, tehnologija može i spašavati ljudske živote. Kako bi pomogli kompanijama u razvoju takvih inovacija, prije četiri godine pokrenut je program EIT Health RIS Innovation Call za provjeru koncepta inovacije.

Od 20 projekata koji su odabrani u ranoj fazi za dobivanje potpore za ovu godinu odabrano je 20 inovacija, a skoro polovica odabranih konzorcija fokusira se na rješenja koja donose zdravstvenu skrb u domove pacijenata, kroz pružanje zdravstvene skrbi u kući i izvan bolnice, poboljšavajući zdravstvene rezultate.

3D printano rame za dječaka - 2 Veliki uspjeh hrvatske klinike: U sedmosatnoj operaciji desetogodišnjaku ugradili novo rame - isprintano 3D printerom

Ono što je nama posebno zanimljivo jest da su iz Hrvatske odabrana 4 projekta:

MEGI ima cilj razviti virtualni kardiovaskularni zdravstveni asistent s AI-om koji koristi personalizirane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere im krvni tlak kod kuće.

PsyFlux konzorcij razvija telemetrijski uređaj za praćenje intrakranijalnog tlaka koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujući pacijentu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima.

StressLyft je edukacijski tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanja od stresa, baziran na interaktivnom video sadržaju, koji tvrtke osiguravaju svojim zaposlenicima kako bi spriječili stres na poslu.

Sučelje čovjeka i stroja temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju - tim ima cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetarske preciznosti tijekom operacije zamjene kuka (i eventualno drugih vrsta operacija).

Naš je cilj pronaći najbolje ideje i inovacije u ranoj fazi u regiji te potaknuti poslovne i akademske sudionike da izgrade konzorcije i svoje koncepte pretvore u stvarnost, komentirala je nove prijave Mónika Tóth, direktorica EIT Health InnoStars RIS-a.

Slika nije dostupna Amazon želi radikalno promijeniti tržište zdravstvenih usluga

Konzorciji koji stoje iza odabranih inovacija dobit će sredstva u iznosu do 75 000 eura za daljnji razvoj njihovog revolucionarnog proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto na bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu najboljih inovatora u zdravstvu u klasi s približno 150 organizacija članica.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti