Hrvatska tvrtka razvija softversko rješenje za novi uređaj za dijabetičare

Projekt na kojem rade uključuje široki raspon poslova od inicijalnog koncepta, dizajna proizvoda, izrade prototipa, intenzivnog i strukturnog testiranja, validacije i verifikacije dizajna te, na kraju, organizaciju i nadzor proizvodnog procesa.

Martina Čizmić | 15.12.2021. / 16:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 GlobalLogic Hrvatska otvorio je novu industrijsku vertikalu za razvoj softverskih rješenja i uređaja u području zdravstva. Kako su istaknuli, razvoj softverskih rješenja za zdravstvo tehnološki će se nadograditi na već prisutna znanja i razvojne pristupe u drugim sektorima. S obzirom na to da će se raditi na novim i specifičnim tehnologijama i proizvodima, čiji je krajnji cilj bliska interakcija s čovjekom, potrebno je slijediti stroge korake tehnološkog razvoja. Naime, složenost razvoja i certificiranja medicinskih uređaja kategorizira se u jednu od tri klase, vezane uz procjenu i eliminaciju rizika od mogućih ozljeda korisnika pri korištenju.

Prvi projekt na kojem rade inženjeri u GlobalLogicu, predstavlja razvoj uređaja za regulaciju inzulina te spada u onu najkritičniju, klasu 3, koja podrazumijeva razinu provjera i certificiranja s najzahtjevnijim kriterijima. Uređaj bi trebao pomoći osobama koje boluju od dijabetesa (šećerne bolesti) pri samostalnoj regulaciji razine šećera u krvi automatskom aplikacijom inzulina. Kompanija iz SAD-a za koju GlobalLogic razvija rješenje je lider na tom području i nudi najsuvremenija rješenja.

Zadovoljni smo zbog mogućnosti da svoja znanja i tehnologije koristimo u novim sektorima, a posebno smo ponosni na mogućnost razvoja novih rješenja koja poboljšavaju kvalitetu života. Moram priznati da je bilo relativno lagano pronaći motivaciju kod inženjera koji su postali dio tima i to me izuzetno veseli. No, ozbiljan posao je pred nama i siguran sam da ćemo opravdati ukazano nam povjerenje. Na svjetskoj razini, Globallogic ima reference na projektima iz područja zdravstva, a pristupanje Hitachi grupi otvorilo nam se još i više novih prilika, kako u području zdravstva tako i šire, rekao je Joško Rogulj, programski direktor za automotive, zdravstvo i ostale embedded projekte.

Inicijalni tim od desetak softverskih inženjera i testera već je oformljen i, nakon intenzivne faze upoznavanja s okolinom i procesima, a i samim sklopovljem, kroz sljedećih će mjesec dana početi raditi na razvoju uređaja nove generacije. U timu su kombinirane vještine od strane embedded inženjera koji rade u GlobalLogicu s vještinama novopridošlih stručnjaka. Projekt na kojem rade uključuje široki raspon poslova od inicijalnog koncepta, dizajna proizvoda, izrade prototipa, intenzivnog i strukturnog testiranja, validacije i verifikacije dizajna te, na kraju, organizaciju i nadzor proizvodnog procesa.

Medicinski uređaj na kojem rade inženjeri bit će dostupan diljem svijeta za nekoliko godina, a trenutno je fokus na tržište SAD-a, što za sobom povlači i strogo usklađivanje s američkim regulatornim tijelima (FDA - Food and Drug Administration), bez čijeg nadzora i konačne dozvole niti jedan medicinski uređaj ne smije biti stavljen na američko tržište. Razvoj i proces certificiranja razvijenog uređaja može potrajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti