Hrvatski autonomni roboti "zaposleni" i u još jednoj velikoj tvrtki

Treći pilot-projekt Gideon Brothersa započeo je u Ivanić-Gradu u Orbicovu distributivnom centru u kojem su s radom počeli kolaborativni autonomni mobilni roboti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2019. / 14:01

Autonomni robot Gideon Brothersa (Foto: Gideon Brothers)

Orbico, vodeći europski distributer robe široke potrošnje, pokrenuo je pilot-projekt uvođenja kolaborativnih autonomnih mobilnih robota Gideon Brothersa, hrvatske tvrtke za robotiku i umjetnu inteligenciju. Projekt se provodi na razini matične tvrtke Orbico Hrvatska, u distribucijskom centru u Ivanić-Gradu.

U sklopu pilot-projekta Orbico je implementirao dva robota te testira različite slučajeve upotrebe "na zahtjev", odnosno prema naredbama koje zadaju sami zaposlenici. Robot transportira robu između određenih punktova distribucijskog centra – primjerice, radi etiketiranja – pri čemu sam bira rutu i izbjegava prepreke na putu. Takvi slučajevi upotrebe omogućuju Orbicu da testira funkcionalnost i fleksibilnost tehnologije Gideon Brothersa, uključujući, među ostalim, interakciju s viljuškarima i ljudima, kao i podršku tima Gideon Brothers. Orbico je također zainteresiran za testiranje integracije robota s njihovim softverom za upravljanje skladištem.

Autonomni robot Gideon Brothersa (Foto: Gideon Brothers)

Orbico Grupa poslovanje gradi na temeljnim načelima fleksibilnosti i otvorenosti stalnim promjenama, kao i ulaganju u razvoj zaposlenika. Uvođenje Gideon Brothersovih robota donosi dodatnu učinkovitost i povećava fleksibilnost Orbicovih operacija. Dodatna fleksibilnost posebno je važna za Orbico Hrvatska zbog izrazito sezonskog karaktera lokalnog tržišta, s obzirom na to da je vršna sezonska potražnja u nekim segmentima i do 17 posto veća od izvansezonske.

Branko Roglić, osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Orbica, ističe mogućnosti koje nudi tehnologija Gideon Brothersa: „Roboti Gideon Brothersa mogu samostalno djelovati unutar postojećih objekata, a to je za nas ključna prednost. Napredak tehnologije svakim danom sve više toga čini mogućim, no troškovi u odnosu na prednosti nisu uvijek prihvatljivi. Međutim, tehnologija tvrtke Gideon Brothers nudi nam velike prednosti po prihvatljivoj cijeni i zato smo odlučili pokrenuti pilot-projekt s njima.“

Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke Gideon Brothers, objašnjava zašto tehnologija tvrtke predstavlja veliki iskorak: „Mi u Gideon Brothersu stvaramo industrijske strojeve koji pomažu čovječanstvu da dosegnu novu razinu produktivnosti. Malo je globalnih dobavljača do sada uspjelo ponuditi robote za skladišno i proizvodno okruženje koji bi bili doista kolaborativni, jednostavni i brzi za integraciju, bez dugih ciklusa implementacije, obuke i prilagodbe. Uvjereni smo da smo stvorili upravo takvo rješenje koje će donijeti revoluciju u skladištu.“

Robote Gideon Brothersa do sada su kroz pilot-projekte uvele dvije druge tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, trgovac autodijelovima Tokić te Atlantic Grupa. Riječ je o potpuno autonomnom robotu za transport tereta na paletama, nosivosti 800 kg, a dizajniran je za sigurno kretanje oko ljudi te fiksne i pokretne opreme i strojeva. Tehnologija napredne vizualne percepcije koju je razvio Gideon Brothers nova je generacija robotskog vida, koja kombinira dubinsko učenje i stereoskopske kamere. Ta tehnologija, temeljena na kamerama i umjetnoj inteligenciji, donosi mogućnosti navigacije i lokalizacije koje su znatno ispred standardne tehnologije dostupne na tržištu. To u praksi donosi mnogo širi raspon scenarija uporabe u dinamičnim industrijskim okruženjima od onoga što nude strojevi koji koriste samo LiDAR senzore (Light Detection and Ranging).

Gideon Brothers (Foto: Gideon Brothers)

Napredna vizualna percepcija omogućava robotima Gideon Brothersa da uoče i ono što LiDAR ne može, primjerice, vilice praznog viljuškara koje, radi sigurnosti na radu, moraju biti u najnižem položaju, tik iznad poda. Još jedna značajka koja je jedinstvena za Gideon Brothers jest sustav baterija koji omogućuje zamjenu tijekom rada, bez gašenja, tako da je gubitak vremena zbog punjenja sveden na minimum.

Robot zahtijeva vrlo malo fizičke infrastrukture: samo okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanicu za punjenje baterija. U objektima nisu potrebni nikakvi zahvati, a budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni nikakvi “markeri” ili drugi sustavi navođenja (npr. magnetske vrpce).
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti