Hrvatski edukativni robot oduševio Japance

STEMI Hexapod dio je robotičkog programa kojeg je hrvatska kompanija osmislila i na kojem rade već škole iz SAD-a, Hrvatske, BiH te uskoro i Njemačke.

Martina Čizmić | 08.02.2020. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je prošle godine oduševio Amerikance i otvorio si put u američke škole, hrvatski edukacijski robot Hexapod ostvario je još jedan veliki uspjeh.

Ekipa STEMI-ja sudjelovala je na obilježavanju godišnjice trgovinskog sporazuma između Japana i Europske unije, koje se održava u Europa Houseu u Japanu i oduševila predstavnike japanske vlade. S obzirom na to da su roboti u Japanu gotovo postali dio svakodnevnog života, činjenica da je Heksapod oduševio sve koji su ga vidjeli, mnogo znači i otvara nova vrata ekipi iz STEMI-ja.

Naime, osim hrvatskih vina i maslinovih ulja koji redovno završavaju na policama japanskih trgovina ove godine predstavio se i Hexapod. STEMI Hexapod dio je robotičkog programa kojeg je hrvatska kompanija osmislila i na kojem rade već škole iz SAD-a, Hrvatske, BiH te uskoro i Njemačke. Program je osmišljen zajedno sa američkim partnerima, a učenike srednjih škola podučava 3D modeliranju, kreiranju mobilnih aplikacija te programiranju. Osim samog robota i robotičkog kurikuluma, osmišljen je i prijenos znanja učiteljima te potpuna podrška kako bi pratili učitelje u prijenosu znanja učenicima.

Ovo nam nije prvi puta da smo nastupili u Japanu, dodaje Marin Trošelj, CEO STEMI-ja. Krajem 2018. osvojili smo prvu nagradu na sajmu novih tehnologija Transum, kao najbolji startup pitch. Nadam se da će nam sudjelovanje na izložbi pomoći u otvaranju vrata japanskog tržišta koje je spremno za robotičke programe koje nudi STEMI.

Hrvatski dio postava je osmislio veleposlanik Dražen Hrastić zajedno s timom iz veleposlanstva.

Događanje je počelo govorima Kajiyame Hiroshija, ministra gospodarstva, trgovine i industrije, Mori Masako, ministrice pravosuđa, Motegija Toshimitsua, ministra vanjskih poslova, i Patricije Flor, veleposlanice EU-a u Japanu, dok se Phil Hogan, povjerenik EK za trgovinu, obratio skupu video porukom.
U skladu s temom digitalizacije i inovacija, događanje je bilo usmjereno na predstavljanje primjera inovativnih europskih i japanskih proizvoda u područjima kao što su robotika, virtualna stvarnost i umjetna inteligencija. Jedan od 13 europskih inovativnih proizvoda predstavljenih tijekom događanja bio je i STEMI Hexapod robot hrvatske start-up tvrtke STEMI koji je izazvao znatnu pozornost i interes sudionika događanja
, pojasnio je Hrastić.

Izložba traje mjesec dana, a može se pogledati u Europa House pri Delegaciji Europske Unije u Japanu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti