Hrvatski startup Cyclops razvio je alat koji značajno olakšava život programerima

Cyclops olakšava upravljanje aplikacijama unutar Kubernetesa te nudi pregled svih aplikacija u nekom sustavu gdje je jasno prikazano njihovo stanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2023. / 10:27

Cyclops (Foto: Digitalna Dalmacija)

Koliko ste puta za određeni alat ili proizvod pomislili kako je kompliciran za korištenje i kako bi bilo odlično da postoji jednostavniji način njegova korištenja ili alternativno rješenje? Upravo su taj problem s Kubernetesom imali dvojica inženjera Juraj Karadža i Petar Cvitanović s platformom za upravljanje aplikacijama Kubernetes za koji kažu da je komplicirana te je potrebno puno vremena i truda kako bi se naučilo s njom rukovati.

Programiranje, ilustracija Kako izgraditi uspješnu karijeru u programiranju: Savjeti mentora i stručnjaka iz industrije

Umjesto da su potražili rješenje za svoj problem, Karadža i Cvitanović su ga odlučili napraviti sami. Rješenje se zove Cyclops, a korisnicima omogućuje pojednostavljenje cijelog procesa korištenja Kubernetesa i to kroz jednostavno i strukturirano korisničko sučelje. Ideja je nastala prije otprilike dvije godine, a službeni rad na njoj započeo je u sklopu startup akceleratora Nuqleus, dok je odnedavno Cyclops prerastao u firmu i postao član ZICER-ova Startup Factoryja.

Cyclops, dakle, olakšava upravljanje aplikacijama unutar Kubernetesa te također nudi pregled svih aplikacija u nekom sustavu gdje je jasno prikazano njihovo stanje te ih je moguće nadzirati, analizirati i znati točno gdje nastane problem unutar aplikacije. Samo korisničko sučelje u potpunosti je prilagodljivo potrebama korisnika te se jednostavno može implementirati u aplikacije koje već koriste Kubernetes. Ono što je važno za naglasiti jest da za sve spomenute funkcije uopće nije potrebno predznanje u Kubernetesu tako da je cijeli proces upravljanja aplikacijama pristupačniji programerima i developerima, što olakšava njihovu suradnju i smanjuje mogućnost grešaka.

Trenutačno, Cyclops nudi open source verziju koja je besplatna i svi je mogu isprobati i njome se koristiti, no u tom slučaju briga za održavanje sustava je na korisniku. Kada potrebe sustava postanu prekompleksne za samostalno održavanje, uskoro će biti dostupna i verzija koja će se pokretati iz njegove vlastite infrastrukture omogućujući korisnicima da svoje aplikacije jednostavno povežu na nju, bez brige o pokretanju i održavanju sustava unutar Cyclopsa.

Lupo Uskoković, Loris Bezić, Karlo Šavorić, Nikola Bezić, Tončica Mravak i Toni Kalebić Kako djeca sa Šolte osvajaju svijet programiranja i umjetne inteligencije

Plan za daljnji razvoj Cyclopsa na tehničkom je dijelu nabavljanje potrebne infrastrukture i razvijanje managed verzije koja će ga učiniti dostupnim za kompliciranije pothvate i korisnike kojima treba pomoć u održavanju aplikacija.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti