Hrvatski startup Daytona prikupio dva milijuna dolara u pre-seed rundi investiranja

Daytonu su već prepoznali i prvi kupci, među kojima su kompanije s liste Fortune 500, a klijenti dolaze iz bankarskog sektora, osiguranja, vojne industrije i svih drugih reguliranih industrija.

Martina Čizmić | 07.11.2023. / 08:16

Ivan Burazin, Vedran Jukić i Goran Draganić (Foto: Daytona)

Hrvatski startup Daytona objavio je kako je osigurao dva milijuna dolara investicija u najranijoj, pre-seed rundi financiranja. Ističu kako je ta investicija znatno premašila njihova inicijalna očekivanja, što je, kako kažu, rezultat povjerenja istaknutih imena u sektoru developerskih alata, među kojima su i lideri hrvatske tech zajednice.

Podsjetimo, Daytonu su osnovali Ivan Burazin, Vedran Jukić i Goran Draganić, iskusni programeri u cloudu koji su svoj put započeli još 2009. godine projektom koji je poslije prerastao u popularnu platformu Codeanywhere.

Daytona je nastala kao odgovor na zahtjeve tržišta, koje je tražilo developerski alat kakvog još nije bilo. Radi se o platformi koja pruža rješenje za poboljšanje developerskog okruženja tzv. Development Environment Management.

Pojednostavljuje stvaranje standardnih i sigurnih developerskih okruženja, automatizira postavljanje okruženja na novim granama projekta te olakšava dijeljenje okruženja među članovima tima. Daytona je kompatibilna s bilo kojim developerskim okruženjem (IDE) i davateljem verzioniranja koda (GIT), pridržavajući se pritom industrijskih standarda poput Dev Containera. Funkcionira slično kao GitHubov alat Codespaces, ali s dodatnom prednosti što se integrira s postojećom infrastrukturom organizacije, stavljajući pritom naglasak na napredne sigurnosne značajke, zbog čega kompanije više ne moraju trošiti vrijeme i resurse na izradu vlastitih developerskih okruženja.

Daytoninu viziju developerskog okruženja prepoznali su suosnivač Infinuma Tomislav Car, suosnivači Microblinka Izet Ždralović i Jurica Cerovec, osnivač Devota, Martin Morava, suosnivač Nanobita, Alan Sumina, osnivač Photomatha, Damir Sabol i osnivač Fivea, Luka Abrus. Njima su se pridružili i investicijski fondovi Silicon Gardens, Tiny.vc i 500 Emerging Europe.

Drago mi je što možemo podržati viziju Daytone u stvaranju standardiziranih developerskih okruženja. Godine iskustva cijelog tima Daytone na ovom području, upornost i motivacija jedinstveno ih pozicioniraju da riješe izazove s kojima se susreću programeri svaki dan, rekao je Tomislav Car, osnivač Infinum Venturesa.

Ova investicija pomaže nam u ostvarivanju naše misije da postanemo industrijski standard u upravljanju developerskim okruženjima, počevši od velikih korporacija, odnosno 'enterprise' sektora. Snažna podrška pojedinaca i institucija s dubokim korijenjem u industriji developerskih alata nije samo potvrda nego i veliki zajednički korak prema transformaciji developerskih okruženja, objašnjava Ivan Burazin, suosnivač i CEO Daytone.

Dodaje kako će se sredstva iz ove runde financiranja usmjeriti u ubrzavanje razvoja, nova zapošljavanja u Daytoni i intenziviranje proboja na tržište.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti