Hrvatski startup osmislio pravi beskontaktni sustav za kupovinu goriva na benzinskim postajama

EazyOil je sustav automatske naplate za benzinske crpke koji radi preko očitavanja registracijske oznake. Ne morate čak ni posegnuti za novčanikom. Samo napunite tank i odete.

Martina Čizmić | 13.07.2020. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa popularizirala je beskontaktno plaćanje na svim prodajnim mjestima. No, što kad biste imali opciju da na benzinskim postajama uopće ne morate ulaziti u prodajni prostor, već vam se gorivo naplaćuje na temelju vaše registarske oznake?

Upravo je to sustav koji je osmislio startup EazyOil. Ova mlada tvrtka koju čine četiri inženjera, pobjednik je državnog finala EIT InnoEnergy PowerUp Challengea, u organizaciji Invento Capital Partners koji je predstavnik EIT InnoEnergy HUB-a u Hrvatskoj. 

Porazgovarali smo s jednom od osnivača EazyOila, Dujom Roje o tome što je točno EazyOil, kako radi i koje su njegove glavne prednosti. 

EazyOil je sustav automatske naplate za benzinske crpke koji radi preko očitavanja registracijske oznake. Ne morate čak ni posegnuti za novčanikom. Samo napunite tank i odete, pojašnjava Roje. 

EazyOil nastao je kao ideja na jednom hackathonu.

EazyOil je nastao na GEWathon hackathonu (Global Entrepreneurship Week hackathon) prije 2 i pol godine. Točnije, nekoliko dana prije događaja sjedili smo u lokalnom pubu i razmjenjivali ideje. Negdje oko treće runde odlučili smo se prijaviti na GEWathon. Ideje su se samo nizale jedna za drugom. Zamislite benzinsku postaju u koju ne morate ulaziti da biste platili gorivo, prisjeća se Roje. 

U međuvremenu su razvijali aplikaciju i dogovarali partnerstvo s benzinskom postajom, ali se i prijavljivali na druga startup natjecanja. Tako su sudjelovali i na EIT InnoEnergy PowerUp! Challengeu gdje su pobijedili na nacionalnom natjecanju i dobili priliku predstaviti se na europskom finalu. 

Slika nije dostupna Startup EazyOil je pobjednik PowerUp! Challengea u Hrvatskoj

Za startupe je uvijek dobro sudjelovati na natjecanjima. To je prilika da se omjerite s drugim startupima te spoznate vaše snage i slabosti. Također, natjecanja su izvrsna prilika za predstaviti se potencijalnim partnerima i klijentima, pogotovo međunarodno natjecanje poput EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge. Osim samog natjecanja tu je i bootcamp: dvodnevna priprema pitcha gdje možete izbrusiti svoje prezentacijske vještine, pojašnjava Roje. 

No vratimo se EazyOilu. Koncept zvuči primamljivo - dođete na benzinsku postaju, natočite gorivo, sjednete u automobil i idete dalje svojim putem. Naravno, ako ste prije toga napravili određene korake. 

EazyOil radi jednostavno, skinete besplatnu aplikaciju i unesete svoju registracijsku oznaku i karticu za plaćanje. Kad dođete na benzinsku postaju, kamera snimi vašu registraciju, natočite gorivo i čim spustite pištolj za točenje izvrši se automatska naplata. Naš sustav naplate se trenutno koristi na benzinskoj postaji Tri Bartola u Zadru, objašnjava Roje.

Iako je EazyOil trenutno dostupan samo na jednoj benzinskoj postaji, korisnici su oduševljeni. 

Korisnici su jako zadovoljni. Sviđa im se ideja i zato dolaze isprobati sustav, a kad se uvjere da radi vraćaju se opet, zadovoljno ističe Roje te dodaje kako im je u planu širiti se na još benzinskih postaja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Za sad prate povratne informacije korisnika i klijenata te su odlučni u tome da prilagode aplikaciju i uslugu njihovim željama i potrebama.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti