Hrvatski Telekom lansira NB-IoT mrežu za internet stvari

Tehnologija osigurava nisku potrošnju energije potrebne za rad IoT uređaja, tj. značajno povećanje trajanja baterije uređaja (u optimalnim uvjetima do deset godina).

Martina Čizmić | 26.04.2018. / 11:38

NB-IoT mreža lansirana je na Windaysima (Foto: HT) (Foto: HT)

Hrvatski Telekom predstavio je novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT), namijenjenu uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom.

Kako su istaknuli na predstavljanju, ova će tehnologija u kratkom roku omogućiti iznimno velik broj povezanih IoT uređaja na hrvatskom tržištu te hrvatskim IT tvrtkama osigurati preduvjete za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište.

NB-IoT tehnologija pogodna je za primjenu u rješenjima namijenjenima poslovnim i privatnim korisnicima, npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, za praćenje kvalitete zraka, za praćenje stvari i pošiljaka, za pametna brojila, kod sustava pametnog doma, sustava za praćenje zdravstvenog stanja i slično.

Hrvatski Telekom želi potaknuti razvoj i korištenje tehnologije interneta stvari koja ima potencijal značajno unaprijediti kvalitetu života naših građana. Upravo zato krenuli smo i komercijalno s infrastrukturom koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Na taj način HT dodatno potvrđuje svoju poziciju telekom operatora s najboljom mrežom na hrvatskom tržištu, izjavio je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za poslovne korisnike.

Prednosti nove NB-IoT tehnologije očituju se prije svega u niskim troškovima te jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu (nije potrebna instalacija i održavanje lokalnih mreža/gatewaya).

Tehnologija osigurava nisku potrošnju energije potrebne za rad IoT uređaja, tj. značajno povećanje trajanja baterije uređaja (u optimalnim uvjetima do deset godina). Ova je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru.

Garantirana je i dugoročna opstojnost standarda s obzirom da su se za NB-IoT tehnologiju kroz dugoročnu strategiju poslovanja opredijelili svi veliki telekom-operatori.

Ivan Visković, Tomislav Kosanović i Tomislav Sladonja (Foto: HT) (Foto: HT)

 

Upravo zato će mnogi dobavljači IoT rješenja implementirati NB-IoT kao primarnu komunikacijsku tehnologiju pri razvoju svojih rješenja. To će osigurati dugovječnost ove tehnologije te generirati potražnju za NB-IoT uređajima i na taj način sniziti njihovu cijenu. Poslovni i privatni korisnici IoT rješenja neće morati dodatno ulagati u postavljanje i održavanje mreže što će značajno smanjiti rizik ulaganja i cjelokupnu investiciju.

 

NB-IoT mrežu odlikuje odlična rasprostranjenost i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima (npr. u podrumima), što je posebno bitno za specifične primjene poput pametnih brojila. Odlikuje je i visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama. To se odnosi ne samo na sigurnost podataka, nego i ljudi budući je, na primjer, jedna od mogućih primjena NB-IoT tehnologije i u regulaciji prometa.

Nakon uspješno završenog testiranja NB-IoT mreže u gradu Koprivnici tijekom 2017. godine, NB-IoT mreža bit će komercijalno dostupna 2. svibnja 2018

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti