Hrvatski Telekom otvorio Business Showroom - inovacijski centar opremljen najmodernijom tehnologijom za digitalni razvoj Hrvatske

U sklopu otvorenja predstavljen je i dvostruko veći Data Centar Hrvatskog Telekoma, prednosti tehnologije pametnih gradova te mogućnosti primjene najnovije blockchain tehnologije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2019. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski Telekom otvorio je jučer svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove. U sklopu otvorenja Hrvatski Telekom predstavio je prednosti migracije poslovanja u Cloud u svom dvostruko većem data centru, pokazao je kako tehnologije pametnih gradova mogu poboljšati kvalitetu života u hrvatskim gradovima, smanjiti emisije štetnih plinova, povećati razinu javnih usluga i učinkovitost javne potrošnje, te je predstavio mogućnosti primjene blockchain tehnologije u digitalizaciji industrije i javnog sektora.

Otvaranje Business Showrooma okupilo je u poslovnom središtu Hrvatskog Telekoma, Radničkoj ulici u Zagrebu, velik broj poslovnih partnera koji direktno i indirektno generiraju više od 11,3 milijardi kuna BDP-a Hrvatske. U Business Showroomu moći će se vidjeti i isprobati tehnologije koje Hrvatski Telekom i Combis razvijaju s čitavom mrežom svojih partnera, a bit će otvoren za poslovnu zajednicu, ali i za građane koje zanima najmodernija tehnologija dostupna u Hrvatskoj. Otvaranje ovakvog inovacijskog centra sastavni je dio platforme ”Svijeta boljih mogućnosti” kojom Hrvatski Telekom ostvaruje korporativno obećanje o ubrzanju digitalizacije tvrtki i gradova kao ključne odrednice uspjeha gospodarstva i društva u narednom razdoblju.

U Business Showroomu prezentiran je niz novih rješenja koja će u velikoj mjeri oblikovati budući razvoj industrija i gradova.

”Hrvatski Telekom najveći je privatni investitor u Hrvatskoj. Samo u posljednje četiri godine u nove tehnologije investirali smo više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta. Dosad smo digitalizirali više od 30 % svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, no želimo pojačati tempo. Želimo ubrzati digitalizaciju Hrvatske i ekonomski razvoj zemlje te svim građanima zemlje omogućiti bolje prilike i usluge, kako bi bili spremni za novi val tehnoloških promjena. Razvili smo niz sofisticiranih rješenja za kompanije, a razvijamo i rješenja namijenjena digitalizaciji gradova. Na taj način dodatno potičemo otvaranje novih radnih mjesta u nizu malih i srednjih partnerskih poduzeća”, izjavio je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma za poslovne korisnike.

Poseban naglasak na otvaranju Business Showrooma stavljen je na suradnju Hrvatskog Telekoma s Microsoftom koja je rezultirala predstavljanjem dvaju iskoraka u ponudi.

Sa strateškim partnerom Microsoftom Hrvatski Telekom prvi u Hrvatsku dovodi jednu od najbrže rastućih cloud platformi u svijetu – Microsoft Azure Stack, koja omogućuje istovremeni pristup najmodernijim cloud sustavima i upravljanje podacima koji ostaju u Hrvatskoj.

Dodatno, da bi ubrzao digitalizaciju hrvatskih tvrtki, Hrvatski Telekom zahvaljujući Microsoft Acceleration Centru na raspolaganju ima 4.000 programera I IT eksperata koji ga mogu podržati u ma kako velikom i kompleksnom projektu, što ga čini jedinstvenim ICT providerom u regiji.

"Izuzetno nas veseli što nas je Hrvatski Telekom odabrao za strateškog partnera u nadogradnji i transformaciji svog najvećeg Data Centra koji će time postati najsuvremeniji podatkovni centar značajno većih kapaciteta. Naše partnerstvo će osigurati bržu digitalnu transformaciju hrvatskog tržišta jer se pri nadogradnji koristi Microsoft AZURE STACK tehnologija koja omogućuje ekstenziju računalnog oblaka AZURE u Data Centar okruženje te na taj način donosi agilnost i ubrzanu inovaciju, te istovremeno upravo kroz ovakav hibridni model ispunjava razne regulatorne zahtjeve“" izjavila je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Business Showroom Hrvatskog Telekoma je od danas jedino mjesto u Hrvatskoj gdje na jednome mjestu svi zainteresirani mogu vidjeti i isprobati najnovija rješenja iz područja cloud & data centra i rješenja iz segmenta pametnih gradova kao što su pametan video nadzor, nadzor kvalitete zraka, pametna rasvjeta, punionice za električna vozila, pametni parking, pametna telefonska govornica i druge. Na raspolaganje su svima stavljeni i popularni Greyp bicikli, različiti e-romobili i druga rješenja urbane mobilnosti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti