Hrvatski Telekom započinje gašenje svoje 3G mreže: Što to znači za korisnike?

Postupnim gašenjem 3G mreže ubrzat će se prelazak na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije te istovremeno korisnicima osigurati brže, kvalitetnije, naprednije i sigurnije usluge.

Martina Čizmić | 01.02.2024. / 12:54

3G mreža, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Hrvatski Telekom objavio je kako će sredinom ožujka započieti s gašenjem svoje 3G mreže na području Osijeka, Đakova, Donjeg Miholjca, Darde i Valpova. Navedena područja prva su u Hrvatskoj u kojima će u razdoblju od 18. do 22. ožujka 2024. godine 3G mreža biti zamijenjena 4G i 5G mrežom, dok se kompletan završetak projekta gašenja 3G mreže očekuje početkom iduće godine.

 Postupnim gašenjem 3G mreže ubrzat će se prelazak na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije te istovremeno korisnicima osigurati brže, kvalitetnije, naprednije i sigurnije usluge. 

Kraj za 3G mrežu Fokus na nove tehnologije: Najavljeno gašenje 3G mreže u Hrvatskoj

 Gašenje 3G mreže neće imati utjecaj na korištenje poziva i SMS usluga. Korisnici koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama, mogu nastaviti s korištenjem svojih usluga putem 2G tehnologije, koju HT i dalje zadržava u radu i koja omogućava neometano korištenje poziva i SMS poruka, te korištenje podatkovnog prometa sukladno mogućnostima 2G tehnologije.

Podsjećaju da, korisnici koji koriste uređaje novije tehnologije i koji imaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologiji, a posjeduju SIM karticu starije tehnologije, svoju SIM karticu mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma.

Slika nije dostupna 3G iduće godine odlazi u povijest, a s njim i deseci tisuća starijih Android pametnih telefona

Hrvatski Telekom će svoje korisnike redovito i pravovremeno informirati o načinu provedbe i dinamici postupka gašenja 3G tehnologije putem objava na internetskim stranicama Hrvatskog Telekoma, poručili su iz HT-a.

Inače, obavijest o gašenju 3G mreže odnosi se samo na područje Hrvatske, što znači da korisnici 3G mrežu i dalje mogu koristiti u drugim državama u kojima je ona aktivna. No, treba istaknuti, kako je takvih država sve manje, jer je trend u svijetu gašenja "starih" mreža i pokretanja novijih, naprednijih mreža. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti