Hrvatsko znanje i iskustvo pojednostavljuje upravljanje financijama obrtnika te mikro i malih poduzetnika

Iza FIRA-e stoji kombinacija iskustva, inovativnosti i znanja, a za visoku razinu korisničkog iskustva pobrinuli su se mladi developeri iz zagrebačke IT tvrtke BrainIT.

Martina Čizmić | 17.04.2022. / 09:00

Damir Kovačević_Marko Jurjević i Zvonimir Relja (Foto: FIRA)

Obrtnici te mikro i mali poduzetnici čine veliki dio gospodarstva, s gotovo 50% udjela u ukupnom broju zaposlenih. Osim niza tržišnih izazova s kojima se susreću, obrtnici i poduzetnici često ulažu dodatne resurse i napore u procese koji nisu direktno povezani s osnovnom djelatnošću samog poslovnog subjekta, ali su važni za uspješno poslovanje. Jedan od tih nužnih procesa u svakom poduzeću je i upravljanje financijama, koje se još uvijek najčešće obavlja „ručno“, posebice u malim tvrtkama. 

Izazove koje poduzetništvo donosi prepoznali su i Marko Jurjević, bivši bankar s više od 15 godina iskustva na rukovodećim pozicijama te Zvonimir Relja i Damir Kovačević, developeri softvera i suvlasnici startupa BrainIT.  Pred sebe su postavili vrlo jasan cilj – postojeće znanje, iskustvo i vještine pretočiti u inovativnu aplikaciju koja poduzetnicima olakšava upravljanje financijama na jednostavan, brz i učinkovit način.

FIRA, kao inovativni hrvatski proizvod koji omogućava otvoreno bankarstvo, odnosno sigurno i jednostavno povezivanje bankovnih računa hrvatskih banaka na jednom mjestu, učinkovit je alat u digitalnoj transformaciji upravljanja financija obrtnika i poduzetnika. U svega nekoliko jednostavnih klikova korisnici dolaze do pregleda svojih financija i pregleda plaćanja na računalu, tabletu ili mobitelu. Osim odabira standardiziranih predložaka za ponude, predračune i račune, FIRA na jednostavan i intuitivan način pruža mogućnost da ih korisnici samostalno, u nekoliko sekundi, prilagode vlastitim potrebama, direktno pošalju e-mailom svom klijentu, ali i iskoriste mogućnost ponavljajućih računa koji dodatno štede vrijeme. Integracija QR koda olakšava plaćanje, a za poduzetnike koji rade s inozemnim klijentima FIRA automatski računa aktualni srednji tečaj HNB-a.

Ubrzani tehnološki razvoj u tolikoj je mjeri unaprijedio mogućnosti pružanja različitih usluga krajnjim korisnicima da smo odlučili svu svoju energiju usmjeriti na razvoj FinTech aplikacije primarno namijenjene obrtnicima te malim i mikro poduzetnicima, koji većinu financijskih procesa obavljaju samostalno uz korištenje vanjskih računovodstvenih servisa, istaknuo je Marko Jurjević.

To je bilo početak ideje o FIRA-i, kao bržem, jednostavnijem i korisnicima prilagođenijem digitalnom alatu za upravljanje financijama s lakoćom.
Iza FIRA-e stoji kombinacija iskustva, inovativnosti i znanja, a za visoku razinu korisničkog iskustva pobrinuli su se mladi developeri iz zagrebačke IT tvrtke BrainIT.

Glavni izazov tijekom razvoja FIRA-e bio je kako napraviti aplikaciju s kompleksnim funkcionalnostima i visokom razinom sigurnosti koja je jednostavna za korištenje. Moderna tehnologija i arhitektura, kao i različite API integracije, pomogle su nam u postizanju visoke razine korisničkog iskustva te omogućile pristup FIRA aplikaciji bilo kad, bilo gdje i na bilo kojem uređaju, objasnio je Zvonimir Relja, voditelj front end razvoja.

Inovativnost FIRA-e zasigurno leži i u mogućnosti jednostavnog povezivanja više bankovnih računa hrvatskih banaka, a za to i sigurnost korisničkih podataka zaslužan je varaždinski startup Identity Consortium.

Radi se o prvoj hrvatskoj aplikaciji koja poduzećima, između ostalog, omogućava da sve bankovne račune različitih banaka mogu vidjeti na jednome mjestu, naglašava Robert Ilijaš, osnivač Identity Consortiuma. Drago nam je da smo, kao prvi pružatelj usluga informiranja o računu u ovom dijelu Europe, licencirani od strane Hrvatske narodne banke, mogli sudjelovati u razvoju FIRA-e.

FIRA aplikaciju možete isprobati bez dodatnih troškova tijekom 30 dana te se osobno posvjedočiti u lakoću upravljanja financijama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti