HT širi svoju 5G mrežu po Hrvatskoj: Dostupna u 45 gradova i za 1,7 milijuna stanovnika

HT trenutno svojom 5G mrežom pokriva 45 gradova i 1,7 milijuna stanovnika Hrvatske.

Martina Čizmić | 28.04.2021. / 12:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Polako sve veći dio Hrvatske postaje pokriven komercijalnim 5G signalom. Tako su iz Hrvatskog Telekoma izvijestili da je 5G signal dostupan u novih 15 gradova i naselja, čime je broj pokrivenih gradova narastao na 45, odnosno na 1,7 milijuna stanovnika diljem zemlje. 

Tako stanovnici i njihovi gosti u Puli, Crikvenici, Selcu, gradu Krku, Sisku, Petrinji, gradu Pagu, Vodicama, Kaštelima, Imotskom, Metkoviću, Pločama, Baškoj, Malinskoj i Podstrani mogu koristiti brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti.

 

S 5G mrežom svakom gradu i lokalnoj zajednici omogućavamo primjenu tehnologije koja je temelj društvenog i gospodarskog razvoja. Neovisno o tome radi li se o pametnim gradovima, digitaliziranoj poljoprivredi, naprednoj medicini, obrazovanju budućnosti ili učinkovitijoj proizvodnji, 5G mreža je zbog svoje široke primjenjivosti neizostavan dio svakog modernog sustava i transformativnog poslovnog modela. Kako bi svi mogli iskoristiti prilike koje 5G pruža Hrvatski Telekom svojim kontinuiranim investicijama povećava pokrivenost 5G-om diljem Hrvatske, pri čemu smo u četiri mjeseca 2021. godine gotovo utrostručili broj gradova i naselja pokrivenih 5G-om u odnosu na kraj 2020., izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

 

Kako pojašnjavaju iz Hrvatskog Telekoma, njihova 5G mreža trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Podsjetimo, još uvijek se čeka raspisivanje javne dražbe za temeljne 5G frekvencijske pojaseve od 700 i 3600 MHz, što bi se trebalo dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci. Nakon toga bi HAKOM trebao dodijeliti dozvole za korištenje tih frekvencijskih pojaseva zainteresiranim operaterima, što bi ujedno označilo i početak uvođenja "prave" 5G mreže u Hrvatskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti