HTC predstavio novi impresivni VR headset - Vive Pro

Novi Vive Pro donosi ogroman napredak za razvoj VR iskustva igranja.

Monika Nožić Monika Nožinić | 12.01.2018. / 14:01

Vive Pro (Foto: HTC) (Foto: HTC)

Kada je riječ o tehnologiji igranja u virtualnoj stvarnosti, 2017. godina bila je godina velikih očekivanja, ali na tom području nije urodila velikim plodom.

Godinu je otvorilo sjajno VR iskustvo u obliku igre Resident Evil 7, ali nakon toga više se nisu pojavili veći VR hitovi, a hardverski problemi koje nova tehnologija još uvijek ima i dalje su predstavljali veliku prepreku široj popularnosti ove tehnologije.

Sudeći prema nekim novinama, 2018. godina mogla bi biti vrlo optimistična kada je riječ o virtualnoj stvarnosti. Kompanija HTC predstavila je najnoviji model svog Vive VR uređaja, jednostavnog naziva Vive Pro, što bi trebalo naglasiti da je riječ o naprednijoj verziji uređaja, namijenjenoj zahtjevnim korisnicima.

Vive Pro (Foto: HTC) (Foto: HTC)

Sudeći prema karakteristikama, Vive Pro s pravom nosi oznaku pro jer je do sada uvjerljivo najmoćniji komercijalni VR uređaj koji će se pojaviti za masovno tržšte.

Dva OLED zaslona koja se nalaze na lećama ove virtualne kacige imaju rezoluciju od nevjerojatnih 2880 x 1600 piksela, što je povećanje od čak 78% u odnosu na trenutni standard i ono što ima "običan" HTC Vive. Ako u obzir uzmemo niske rezolucije, što je jedna od glavnih mana VR uređaja jer slike u igrama često budu jako loše i tekstovi nečitljivi, ovo je zaista veliki iskorak i pomak za dalji razvoj kvalitetnih VR igara.

Uz uređaj se dobiju i integrirane slušalice s vrhunskim driverima i ugrađenim pojačalom, kako bi igračima pružio dinamičniji i kvalitetniji zvuk koji bi maksimalno pojačao intenzitet igrača u VR okruženju igre. Tu su i dvije kamere na prednjoj strani uređaja, kao i dualni mikrofon s naprednom tehnologijom smanjenja razine buke, kao i nova traka za glavu koja bi igračima trebala pružiti udobnije nošenje headseta na dužim razdobljima i bolju ergonomiju.

Vive Pro (Foto: HTC) (Foto: HTC)

Osim Vive Pro, HTC je predstavio i bežični adapter za svoje VR uređaje, što je još jedna od ključnih stavki koju su igrači željeli vidjeti kod VR uređaja, a to je rasterećenje od kabela koji ograničavaju igrača i narušavaju iskustvo uživanja u VR-u. Vive Wireless Adapter izrađen je u suradnji s Intelom i njihovom WiGig tehnologijom koja nudi protok podataka dovoljno jak za igranje VR igara bez ikakvog kašnjenja i kvarenja iskustva.

Sve ove novine djeluju kao ogroman napredak za razvoj VR iskustva igranja, ali ako uzmemo u obzir da su i "obični" VR uređaji poprilično skupi, postavlja se pitanje koja će biti cijena novih premium uređaja jer će to zasigurno diktirati i popularnost nove VR tehnologije.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti