Huawei ima novi ambiciozni plan – želi biti konkurencija Tesli

U Huaweiju su fokusirani na razvoj tehnologija koje će omogućiti značajno pojeftinjenje autonomnih automobila.

Martina Čizmić | 24.01.2020. / 12:18

Autonomni automobil (Foto: Getty images)

Huawei je lansirao svoju strategiju za proizvodnju pametnih autonomnih automobila. U Huaweiju ističu kako vide priliku da uz pomoć 5G/LTE-V tehnologije te razvoja C-ITS asistencije u vožnji, kao i inteligentnog glasovnog upravljanja, mogu proizvesti automobil nove generacije i na taj način postati glavni konkurent kompanijama poput Tesle.

Naš primarni cilj jest razvoj tehnologije koja nam omogućava vožnju bez vozača uz istovremeni rad na daljnjem napretku takve tehnologije. Tesla trenutačno stvara vrijednost za sve. Ako Tesla to može sada, svi se možemo u to uključiti, izjavio je predsjednik Huaweija Xu Zhijun.

Kako bi kupcima ponudio što bolje iskustvo u vožnji, Huawei surađuje s tvrtkama SAIC i China Mobile, a smatra da će brzim razvojem tehnologije proširiti suradnje na brojne postojeće automobilske kompanije. U Huaweiju su pritom fokusirani na razvoj tehnologija koje će omogućiti značajno pojeftinjenje autonomnih automobila.

Tehnologija autonomne vožnje koju razvija Huawei osim mogućnosti povezivanja na 5G/LTE-V mrežu sadržavat će i funkcije Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS), koja služi za dijeljenje informacija i koordinaciju radnji između vozila i ostalih infrastrukturalnih objekata. Automobil opremljen tom tehnologijom uz sve druge napredne značajke, moći će prepoznavati glasovne naredbe te nuditi mogućnost obavljanja videopoziva uživo.

Osim što nudi čitav niz end-to-end rješenja baziranih na 5G tehnologiji, od prosinca 2019. Huawei je isporučio 6,9 milijuna pametnih 5G telefona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti