Huawei na svojoj konferenciji predstavio cijeli niz softverskih novosti - od operativnog sustava otvorenog koda do inovativne istraživačke platforme

Huawei ovih dana održava svoju Developer konferenciju na kojoj predstavlja cijeli niz softverskih novosti i pokazuje da je u potpunosti prekrižio Android.

Martina Čizmić | 10.09.2020. / 13:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je na zanimljivoj Developer konferenciji (HDC) predstavio cijeli niz zanimljivih softverskih novosti. Dio tih novosti namijenjen je developerima, ali dio je i rezultat rada developera u posljednjih godinu dana. Glavna je "zvijezda" predstavljanja bio Huaweijev operativni sustav HarmonyOS koji bi trebao zamijeniti Android na njihovim uređajima. Iako su tijekom prezentacije spominjali i pametne telefone, fokusirali su se, prije svega, na cjelokupni ekosustav HarmonyOS-a koji obuhvaća i IoT, brojne kućanske i druge elektroničke uređaje. 

Huaweijev napredak u razvoju ekosustava rezultat je snažne potpore globalnih programera i partnera. Huawei će programerima u potpunosti otvoriti temeljne tehnologije, kao i softverske te hardverske mogućnosti, surađujući s njima kako bi potaknuli daljnje inovacije pametnog ekosustava u svim scenarijima, rekao je Richard Yu, izvršni direktor Huawei CBG-a.

Podsjetimo, Huawei je svoj operativni sustav HarmonyOS predstavio prošle godine. Od tada je, kako ističu, za sustav razvijena linija uređaja koja omogućuje brzo otkrivanje uređaja, trenutno povezivanje, hardversku suradnju i dijeljenje resursa između više pametnih uređaja. Na HDC-u je predstavljena nova verzija, HarmonyOS 2.0, koja donosi sveobuhvatnu nadogradnju postojećih distribuiranih mogućnosti, uključujući sabirnicu softvera, upravljanje podacima i sigurnosne značajke. Huawei također uvodi prilagodljivi UX okvir koji će omogućiti developerima brže dosezanje novih uređaja i korisnika.

S najnovijim ažuriranjem, HarmonyOS će službeno biti otvorenog koda, a programeri će moći dobiti pristup emulatorima, SDK paketima i IDE alatima. Projekt otvorenog koda, pod nazivom OpenHarmony, pokrenut će se u fazama s mobilnom HarmonyOS beta verzijom koja je prvo planirana za kineske developere krajem 2020. godine. 

Od danas je HarmonyOS otvoren za IoT uređaje od 128 KB do 128 MB, poput pametnih televizora, nosive opreme, automobila i još mnogo toga. U travnju 2021. otvorit ćemo ga za uređaje od 128 MB do 4 GB, a u listopadu 2021. dolazi HarmonyOS za uređaje veće od 4 GB, najavio je Richard Yu smjer za HarmonyOS.

Zanimljiv je bio prikaz distribuirane tehnologije HarmonyOS-a, na temelju koje EMUI 11 omogućuje interakciju izvan pametnih telefona. EMUI 11 omogućuje uređajima interakciju s IoT uređajima koji su temeljeni na HarmonyOS-u. Osim što omogućuje prebacivanje s mobilnog ekrana na veliki ekran televizora, u budućnosti bi trebao omogućiti i jednostavnu razmjenu podataka između pametnih kućanskih uređaja i pametnog telefona. 

Tako bi bilo dovoljno dodatknuti hladnjak telefonom i dobiti prijedlog recepta za večeru na temelju namirnica koje se nalaze u hladnjaku. Također, dodirom telefona na pametnu pećnicu, automatski bi se uključile postavke za pećenje hrane u odabranom receptu. 

Kao da imate vlastitog profesionalnog kuhara u svome domu, ističu iz Huaweija. 

Uspon HMS Core 5.0

Kako su istaknuli iz Huaweija, u samo jednoj godini, otvorene mogućnosti HMS Core 5.0 povećale su se s 14 na 56 programerskih paketa, dok je broj API-ja skočio s 885 na 12.981, pokrivajući sedam glavnih područja, te pomažući programerima da razviju inovacije i pojednostave proces razvoja.

Huawei se zalaže za potpuno otvaranje svojih osnovnih softverskih i hardverskih mogućnosti. Otvorio je temeljne softverske usluge, poput pregledavanja, pretraživanja, mapiranja, plaćanja ili paketa za oglašavanje, kako bi ubrzao inovacije u razvoju aplikacija. Također je otvorio hardverske mogućnosti poput svojih vrhunskih mogućnosti fotoaparata, alata za komunikaciju i prijenos, kao i vodeće mogućnosti zaštite privatnosti i sigurnosti. Kroz njih, Huawei nastoji potaknuti programere da stvore novu generaciju popularnih inovativnih aplikacija u različitim kategorijama.

Uz podršku više od 1,8 milijuna registriranih programera širom svijeta, HMS (Huawei Mobile Services) brzo je izrastao u treći najveći ekosustav mobilnih aplikacija na svijetu u roku od godinu dana. Huawei AppGallery trenutno ima preko 96.000 aplikacija integriranih s HMS Core mogućnostima i više od 490 milijuna aktivnih globalnih korisnika. Uz to, trgovina je postigla i rekordnih 261 milijardu preuzimanja i distribucije aplikacija između siječnja i kolovoza 2020., istaknuli su iz Huaweija.

Ovogodišnje ažuriranje Huaweijevog HiLink-a fokusirat će se na pet ključnih područja: povezivost, interakciju, operativnost, dobavljače rješenja i provjeru autentičnosti. Cilj je učiniti milijarde IoT uređaja još lakše povezivim, jednostavnijim za upravljanje i kontrolu te neometanu interakciju kako bi se omogućio hardverski ekosustav u svim scenarijima. Trenutno postoji 50 milijuna aktivnih korisnika koji svakodnevno daju više od milijardu zahtjeva za interakciju, s kumulativnih 400 milijuna preuzimanja aplikacije Smart Life.

Automobili su također u fokusu IoT industrije, a HiCar platforma nastavit će osnaživati ​​automobilsku industriju. HiCar trenutno surađuje s preko 150 modela automobila s planovima za proširivanje na još više njih, tako da će više vlasnika automobila u bliskoj budućnosti uživati ​​u novom iskustvu pametnih putovanja.

Huawei se zalaže za rast hardverskog IoT ekosustava, a pružajući više uređaja pristup HiLink platformi, nastoji učiniti IoT razvoj lakšim i učinkovitijim, omogućujući Huaweiju da istovremeno podupire partnere u uspostavljanju vodstva u IoT sektoru.

Huawei Research: Inovativna istraživačka platforma

Huawei Research, kako su istaknuli tijekom predstavljanja, fokusira se na front-end istraživanje te otvara dvije ključne mogućnosti platforme – Huawei Research Kit i Huawei Research Cloud. Te mogućnosti olakšavaju učinkovite inovativne istraživačke procese, ubrzavaju tehnološka otkrića, inkubiraju inovacije aplikacija, te ubrzavaju postizanje transformacije rezultata. 

Na polju zdravstva, Huawei je pomagao u istraživanju zdravlja srca osiguravajući točnost i raznolikost prikupljenih podataka zdravstvenih istraživanja. Na polju sigurnosti putovanja, mobilni i nosivi uređaji inteligentno surađuju s automobilima kako bi omogućili nove tehnologije sigurne vožnje, poput sustava za izbjegavanje sudara i brige o umoru vozača. U polju svakodnevnog života, Huawei koristi bežične senzorske mogućnosti s više uređaja kako bi pružio značajke poput otkrivanja pada, neinduktivnog nadzora disanja i prostornog pozicioniranja.

Huawei će nastaviti razvijati svoj softverski i hardverski ekosustav, zalažući se za daljnje otvaranje osnovnih tehnologija i mogućnosti te osnaživanje globalnih programera i partnera za zajedničko stvaranje novih mogućnosti, poručili su na kraju iz Huaweija. 

Inače, Huawei bi tijekom konferencije trebao predstaviti i nove uređaje, koji bi trebali biti opremljeni upravo HarmonyOS-om. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti