Huawei najavio novu viziju otvorenog HMS ekosustava

Na konferenciji su predstavljeni aktualni podaci o AppGalleryju, ali i nove mogućnosti HMS Core programskog paketa.

Martina Čizmić | 14.11.2021. / 10:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je na svojoj godišnjoj konferenciji vodećih programera na Web Summit 21. predstavio novosti u HMS-ovom poslovnom razvoju, uslugama i inovacijama.

Već na samom početku istaknuto je kako u programu HMS-a sudjeluje 5,1 milijuna registriranih programera koji se povezuju s više od 730 milijuna mjesečno aktivnih korisnika (MAU) Huaweijevih uređaja diljem svijeta. Prema Huaweijevim podacima, broj aplikacija integriranih s HMS-om porastao je za 81% u odnosu na prethodnu godinu te sada iznosi 173,000, a u prva tri kvartala ove godine, AppGallery platforma broji 332,2 milijardi preuzimanja aplikacija diljem svijeta, što ukazuje na godišnji porast od 13% u tom segmentu.

Podsjetimo, Huawei je svoju trgovinu aplikacijama, AppGallery predstavio 2018. godine, a posebno se važnom pokazala nakon što je Huaweijevim novim uređajima uskraćen pristup Google Play trgovini. U međuvremenu je AppGallery zabilježio više od 560 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, od čega čak 42 milijuna u Europi, a aplikacije poput Petal Maps u Europi sada koristi 7 milijuna korisnika mjesečno, dok Petal Search preglednik koristi čak 32 milijuna korisnika diljem svijeta. Također, ukupan prihod ostvaren od sklapanja partnerstva povećan je za 62% u odnosu na prošlu godinu.

Inovacije su ključ u budućoj izgradnji ekosustava i Huawei je predan povezivanju naših kompetencija s programerima, kako bi se ubrzalo zajedničko putovanje prema uspješnoj budućnosti, istaknuo je Jervis Su, potpredsjednik mobilnih usluga, Huawei Consumer Business Group.

Na konferenciji je predstavljena nova inačica AI preglednika, Petal Search 2.0, koji će korisnicima ponuditi pretraživanje u više od 20 različitih kategorija, poput vijesti, kupovine, letova, lokalnih tvrtki i drugih. Najavljeno je i proširenje mogućnosti Petal Searcha putem SDK-a i API programskog sučelja, što će partnerima u ekosustavu omogućiti brže iskustvo pretraživanja mobilnih aplikacija. 

Istaknuto je kako je aplikacija Petal Maps dostupna u više od 166 zemalja i regija te ima oko 20 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika, a nedavno je osvojila i prestižnu nagradu Red Dot Design. Najnovija nadogradnja Petal Maps aplikacije omogućuje preciznije pozicioniranje, prikaz topografske karte, raznolika interaktivna iskustva na karti, unaprjeđeno navođenje i dubinsko pretraživanje podataka.

Na Web Summitu su također predstavljeni novi HMS Core 6 programski paketi za podršku stvaranja konkurentnijih funkcija za aplikacije – ukupno 69 kompleta i 21.738 API-ja. HMS Core olakšat će programerima kreiranje kvalitetnih aplikacija temeljenih na inteligenciji i kontekstu, a dostupnim na više pametnih uređaja, uključujući pametne telefone, tablete, pametne televizore, nosive uređaje i audio proizvode. Ove otvorene mogućnosti također se mogu koristiti za izradu aplikacija koje rade na sustavima Androidu, HarmonyOS-u i iOS-u korištenjem razvojnih okvira za više platformi kao što su React Native i Cordova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti